СЛАВКОВИ ПОРТРЕТИ И АНГЕЛИНИНО ЉУБИЧАСТО ЦАРСКИ


ВИШЕГРАД – У Градској галерији у Вишеграду синоћ је отворена заједничка изложба слика сликара Славка Тушевљака из Вишеграда и Ангелине Јањушић из Никшића.

Што се Тушевљакових 16 слика тиче на њима преовладавају  портрети жена, дјевојака из овог доба али и ликови из дјела Иве Андрића међу којима се истиче Литика, власница хотела у Вишеграду између два свјетска рата.

Са отварања изложбе

Сви његови ликови су опсједнути Ћупријом на Дрини , она им је у сновиђењима, они дишу испод њених лукова насмијани и разуздани у младалачкој красоти  док мудри Андрић самује у свој својој озбиљности и мирноћи  на обали ријеке коју стари мост додирује.

У последњем циклусу слика бавим се портретисањем дјевојака а слике изложене на изложби настале су недавно . Срећан сам што излажем заједно са Јањушевићевом  која већ има своје име у свијету ове врсте умјетности , „ рекао је Тушевљак.

Ангелина Јањушевић се представила са десет слика. Мотиви су кршевити предјели Црне Горе, стијене, литице, стрмине  и кањони и све то оивичено чудним одсјајем  и бојама.

Породична 

Ту су, на симболичан начин представљени њени и туђи путеви који се често нагињу ка странпутици али и они са којих се отварају видици у бескрај.

„ Моји умјетнички путеви су кршевити . На њима има доста странпутица , скретања с пута па враћања на њега . То су путеви на којима се постављају питања и дају одговори али који враћају самом себи. То је оно исконско питање које нас враћа себи а свако ко има пут у себи зна шта ће са својим животом, „ рекла је Јањушевићева.

Сликарка из Никшића, професор ликовне културе у свом граду , препознатљива је по таласима љубичасте боје на својим платнима.

Велики интерес за изложбу 

То је краљевска боја која даје позитивнуу енергију , са којом се човјек боље осјећа, боље егзистира и размишља о свему , „додала је Јањушевићева.

Заједничка изложба ово двоје умјетника , различитих по стилу и техникама сликања али и у одабиру мотива изазвала је велику пажњу вишеградске ликовне публике.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!