СКАНДАЛОЗНА ПРЕСУДА У СЛУЧАЈУ КУКАВИЦЕ


ВИШЕГРАД – Након што је Суд БиХ  за злочине над српским цивилима  у селу Кукавице код Рогатице  осудио само Емира Драковца а осободио  тројицу припадника ткз. Армије БиХ оштро је реаговало Регионално удружење логораша Вишеград нагласивши да је пресуда скандалозна.

Логораши су огорчени  ослобађајућом пресудом  припадника ткз. Армије БиХ  Мухамеда и Тарика Шишића и Азиза Шуше  који су ослобођени оптужбе  за злочин у Кукавицама у коме је 27.августа 1992. године  убијено 26 а рањено 80 српских цивила у избјегличкој колони која се кретала из Горажда према Рогатици.

Предсједник Регионалног удружења логораша Драгиша Андрић каже да је пресуда запрепашћујућа и срамна.

„Ради се о цивилној колони избјеглица из Горажда који путују аутомобилима , тракторима и аутобусом. Поступајући судија и предсједник Судског вијећа Даворин Јукић починиоце злочина над српским  цивилима брани боље него адвокати. У изјави каже да су они били у заблуди јер је претходни дан тим магистралним путем прошла колона ВРС  па су тако мислили да је и ово војна колона. Како је то могуће?, „ пита се Андрић.

Пресуда је запрепастила и Вељка Ласицу  који се тог кобног дана налазио у колони у аутомобилу кад се на њих сручила киша метака и граната.

„ Тада сам рањен и остао сам тешки инвалид. Све је горјело и људи и асфалт и аутомобли и трактори. Ко је изашао из возила био је убијен на цести, рањеници су тражили спас кога није било. Ипак је један дио несретника, међу којима сам и ја, успио да се дочепа  Рогатице. Преживио је и возач аутобуса који је рањен и на фелгама довезао возило у Рогатицу са рањеним и мртвим цивилима“, испричао је Ласица.

Поводом пресуде огласила се и Борачка организација Рогатице која је истакла да су борци запањени и огорчени  срамним примјером пристрасности  Суда БиХ.

„ „Нама Србима  се приписују ратни злочини  чак и за тјелесне повреде  према припадницима друге стране у рату а диверзанти ткз. Армије БиХ се ослобађају чак и кад суд утврди  да су побили цивиле“, стоји у саопштењу општинске борачке организацијеј Рогатица.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!