СВИЈЕЋА ЗА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА


ВИШЕГРАД –  У сну у Господу се упокојио 

Патријарх српски Павле

Сан који је пробудио свијет

Како је лијепо бити Бог Отац

Кад ти је патријарх Павле син…

Овим стиховима из књиге Свијећа за патријарха Павла печело је у Вишеграду  књижевно вече на коме је свој стваралачки опус, у сегментима, преставио мостарско-требињски пјесник Новица Телебак.

Са промоције Телебакове књиге 

Стихови из ове нове  Телебакове књиге испреплетени вјером, љубављу и надом и дубоким поштовањем  према свецу који хода, како се за патријарха Павла још за вријеме његовог живота говорило, имали су одјек и у Русији.

`Свијећа за патријарха Павла добила је у Русији награду  у конкуренцији 294 пјесничка осварења из цијеле Европе. Прво је жири сврстао међу стотину ,  па онда десет и на крају међу три најбоље књиге. Књига ће бити преведена и на руски језик ,  рекао је Телебак.

Овај већ чувени стих је побједио и на првим сусретима  или Сабору поезије  посвећене патријарху Павлу  на његовом гробу у Београду.

Новица Телебак 

Вишеградској читалачкој публици представљене су и Телебакове књиге Туга се боји ријечиИ јасике, Вилин кланац, Исповијест ситне чељади, Каменица, Пожар ума, Сапето небо и друге.

Организтори књижевне вечери били су Народна библиотека Иво Андрић, СПКД Просвјета и Дом културе.

Телебак је уредник издавачке дјелатности  Књижевне задруге  Јован Дучић у Требињу, предсједник је СПКД Просвјета  у  овом граду. Запослен је у народној библиотеци у Требињу.

Р. ТАСИЋ  

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!