СВИХ 50 ХИЉАДА ТУБИЋЕВИХ ПОРТРЕТА


ВИШЕГРАД –   Мало је грађана, као ошто су Вишеграђани, да тако, из дна душе воле свој град.Све оно што у њему није лијепо се заборавља али „пред туђим свијетом“ показује се само – љепота. Љепоту овог градића на Дрини и Рзаву, на свој начин исказују виртуози  писане ријечи, камермани, чије електронско око ужива лутајући рзавским и дринским бреговима  пејзажима, фотографи, али посебно сликари који увијек виде вишак боја невидљивих обичном човјеку.

Један од њих је самоуки али признати сликар Милан Тубић. Још као ученик кришом од учитељице цртао је карикатуре својих другара а дјед га је, плетући љесковином котарицу учио да збија јаче, да она  дуже траје и љепше изгледа.

????????????????????????????????????

Милан Тубић, сликар

Тако је Тубић, као и славни Гоја, из Андрићевог есеја  „Разговор са Гојом“, у тренутку док му тетка тка тканину чуо да треба збијати јаче, цијелог живота слагао боје на платно, папир или дрво, у слојевима, нијансама, преливима и одсјајима да би његово умјетничко дјело – исијавало што више  љепоте.

„ Тврди се да је за успјех потребно 90 одсто труда и десет одсто надарености. Мислим да то код мене није тако, да  је превагнуо  умјетнички дар, јер сам, ношен њим, начинио прве кораке у сликарству а касније се трудио да моје слике доводим до савршенства, „ каже Тубић.

За Тубића је, као и за многе ликовне ствараоце , портрет круна умјетничког дара. Захваљује и број и брзина којим они настају.

????????????????????????????????????

„ Нацртао сам досад читав осредњи град портрета, отприлике око 50.000 особа сам портретисао. Најуспјелији портрети су лица које први пут видим јер одмах запажам његове особености и карактеристике потребне за цртање. Највише волим да цртам дјецу, те невине и неискварене душе којима се и на лицу очитава њихова доброта и добродушност, „ објашњава Тубић.

Прича Тубић како док на капијама Андрићграда портретише дјечаке и дјевојчице школског узраста да су они задивљени брзином којом то ради. Чак неки и штоперицом мјере вријеме за које слика настаје. Вели да му је за израду портрета дјетета потребно до пет минута.

Многи од портрета везани су за знамените личности српске историје и културе са а градом на Дрини.

„ Ту су у првом реду портрети Иве Андрића, Николе Тесле и Његоша чији се споменици налазе у Вишеграду и Андрићграду, затим партијарха Павла и других савремених и знаменитих личности који долазе у овај град . Посебно мјесто заузимају ликови књижевника и дјечијих писаца, „ додаје Тубић.

Истакнуту љествицу  у сликарском Тубићевом опусу заузимају пејзажи  града на води и његове околине. Те слике одишу једноставношћу израза, мекоћом боја, неком чудном блаженошћу  која се, као туга, увлачи у душу гледаоца. Оне су у правом смислу те ријечи празник за очи и мелем за душу.

 

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!