СВЕ СУ ЧОРБЕ УКУСНЕ А ПОЖЕШКА ЈЕ НАЈУКУСНИЈА


ВИШЕГРАД – Дрински котлић, кажу многи, је подсјећање и наставак свечаности кад су се у Вишеграду, на Рзаву правили даљани.

Даљани су, уствари биле преграде од прућа преко корита ријеке које су на средини имале отвор довољан да се у њега стави врећа. Даљанџија, рибар, је сједио на специјалној столици на том отвору и вадио вреће са рибом која је кретала на мријешћење и упадала у ову замку.

На овакав примитиван али успјешан начин изрибљаване су огромне количине рибе која се , на обали на ушћу Рзава у Дрину, мјесту званом Јалија, касније Спортском центру „Ушће“ а сад комплексу Андрићграда , продавала, и пржила на правој гурманској свечаности.

Даљани су забрањени педесетих година прошлог вијека али остале су успомене на њих које његује и  манифестација „Дрински котлић“.

И, заиста, манифестација „Дрински котлић“ била је наставак приче о даљанима и даљанџијама. Опет су се , послије више од пола вијека на обали ријеке, овај пут Дрине вили димови, мирисала дринска риба са роштиља, на столовима су се крчмили капитални примјерци пастрмке и шарана и оно што је најинтересантније мајстори кухиње  су се такмичили ко ће припремити најукуснију рибљу чорбу.kotlic-3

Сви они, било одакле су били, а били су из Пожеге, Ужица, Чачка, Врњачке Бање и Вишеграда имали су неки свој рецепт, неку тајну коју су љубоморно чували.

„Ама све је то исто, нијансе одлучују о укусу, „ каже старина у бијелом одијелу, са шајкачом исте боје док замишљено гледа како се рибља чорба крчка  у котлићу.

Једина женска екипа је она коју предводи Ранка Кузман. Каже да јој је име „Лавице“ али чорба се кува у најмањем котлићу на манифестацији.kotlic-5

У такмичарском дијелу програма учествују и тројица припадника ЛОТ тима који чорбу припремају  у специјалном војничком више казану него котлићу и успут нуде, како веле, чувену словачку  ракију у малим фићевима.

Са куварима је и онај на овим просторима најчувенији, велемајстор Радослав Борковић из Бијељине познат по специјалитетима из ресторана „Ловац“ у овом граду.kotlic-1

Увијек насмијани Борковић исприча да је учесник и досадашњих такмичења у Вишеграду и да је инспирисан амбијентом, дринском рибом и људима, начинио и рецепт „вишеградске чорбе“ која се служи и у том бијељинском ресторану.

Као предсједнику жирија није му било лако да изабере најукуснију и најљепшу рибљу чорбу али прво мјесто припало је расположеној екипи „Младица“ из Пожеге, други су били чланови тима „Бабушка“ из Вишеграда а трећи кувари „Шкобаља“, уствари  ЛОТ тима.

Кувар  Недић је, под луком моста на сувом ,  у казану од 50 литара припремио рибљу чорбу за дегустацију свима онима који су дошли да проведу један диван дан поред Дрине и моста Мехмед-паше Соколовића.  kotlic-4

Новчане награде најбољим уручила је директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић која је истакла да манифестација из године у годину има све више такмичара.

Такмичење је отворио начелник општине Вишеград Славиша Мишковић који је рекао да је ово само један у низу туристичких догађаја у граду на Дрини и Рзаву.

Срећни смо кад срећу и љепоту подијелимо са нашим драгим пријатељима и дружимо се у овом прелијепом амбијенту, „ рекао је кратко Мишковић.kotlic-2

Водитељица програма Милица Кусмук је подсјетила да је фирма „Бутекс“ из Требиња за ову прилику поклонила 50 комада пастрмке и шарана.

У касним поподневним сатима са доње терасе Хотела „Андрићев конак“, поред Ћуприје одјекивала је пјесма која се пјевала уз расположене чланове тамбурашког оркестра из Ужица.

 

Р. ТАСИЋ

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!