СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ И ЧАСОПИСА „ДАБАР“


ВИШЕГРАД –У храму  Светог Николе у  Добрунској Ријеци свечано је  прославена  крсна слава Издавачке куће и  Часописа дабробосанске митрополије „Дабар“ .

Славски колач ломљен је на крају свете архијерејске литургије коју је служило Његово високопреосвештенство митрополит дабробосанскии Хризостом.

Овај чин обавили су митрополит Хризостом и   игуман манастира у Добрунској Ријеци и главни и одговорни уредник „Дабра“ архимандрит  Јован Гардовић.

Митрополит дабробосански Хризостом

„ Благословили смо све оно што Издавачка кућа „Дабар“ чини у славу Божију  и на корист српског православног народа. Свака књига која је е до сада отштампана важна је за нашу цркву и за народ. Те су књиге веома битне и драгоцјене не само за читање него и за свештенство Српске православне цркве“, рекао је митрополит Хризостом.Он је похвалио редакцију, сараднике и уредника часописа за њихов предан рад и штампање великог броја књига, публикација и реализацију капиталних пројеката у издаваштву.

Није случајно што је за крсну славу  овог часописа и издавачке куће  изабран Свети  апостол Матеј јер је он један од писаца јеванђеља  а задатак „Дабра“ је, између осталог да у народу учвршћује вјеру хришћанску.

Славски колач 

Уредник у Издавачкој кући „Дабар“ архимандрит  Јован Гардовић истиче значај издавања часописа дабробосанске митрополије који поред текстова из духовне свере пружа могућност и младим ствараоцима да се искажу на литерарном пољу.

„ Радили смо и на неколико велких издавачких пројеката од којих истичем „Законоправило Светог Саве, сарајевски препис“, затим његов превод на српски језик, па „Србљак“ два тома на 1.600 страница, онда  „Житија светих Срба“ а ове године треба да изађу из штампе Празничне бесједе у посним периодима као и Бесједе на Богородичне празнике“, додао је Гардовић.

Часопис “Дабар”

За више од двије  деценије постојања ова издавачка кућа је припремила и штампала 51 број „Дабра“ више бројева чаописа „Соко“ као и на десетине књига и уџбеника за потребе богословских школа и дјела више аутора.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!