СВЕЧАНИ ДОЧЕК ЗА МИТРОПОЛИТА ХРИЗОСТОМА


Новоизабрани митрополит дабробосански Хризостом, уочи сутрашњег званичног увођења на трон једне од најстаријих епархија, стигао је на Соколац гдје га је дочекао велики број вјерника из сарајевско-романијске регије. Обраћајући се у Цркви Светог Илије у Сокоцу, рекао је да је ово историјски дан за митрополију и Српску православну цркву.

Његово високо преосвештенство, новоизабрани митрополит дабробосански Хризостом рекао је данас у мјесту Жљебови код Сокоца да Срби треба да буду сложни и јединствени и да ће моћи све да постигну заједничким радом, уз помоћ Божију.

“Моја порука је увијек била и биће, да будемо сложни и јединствени у чињењу добра, у свједочењу добра пред нашим, али и пред другим људима”, рекао је владика Хризостом поздрављајући присутне у овом мјесту које се налази на граници између Митрополије дабробосанске и Епархије зворничко-тузланске, удаљеном 10 километара од Сокоца.

Новоименовани митрополит дабробосански је нагласио да предстоји служење Митрополији дабробосанској, односно српком народу ове митрополије, која је једна од славних, али истовремено и мученичка митрополија, која је “таква самим постојањем на вјетрометини као што је ова”.

“Ово је један заиста посебан дан, посебан догађај да се сретнемо овдје, на путу што нас чека. Надам се да ћемо од сутра сарађивати на добро сваког човјека, сваке наше црквене општине и сваког грађанина”, рекао је владика Хризостом.

Новоизабраног митрополита је у Жљебовима дочекао архијерејски намјесник сарајевски протојереј ставрофор Миомир Зекић, који му је пожелио добродошлицу у име свештенства Митрополије дабробосанске, коју је 1221. основао Свети Сава, те представника политичког, друштвеног и привредног живота и вјерног народа.

Дочеку новоизабраног митрополита присуствовали су и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, начелници општина Сарајевско-романијске регије, представници друштвеног и привредног живота ове регије, али и свештенство Митрополије дабробосанске.

У посљедњем рату Дабробосаска митрополија је много пострадала, порушена су 23 храма, а оштећено 13, док су Срби протјерани са својих огњишта у ФБиХ.

Митрополија дабробосанско брине се и о преосталим Србима на значајном подручју ФБиХ, што ће уз борбу за повратак незаконито одузете имовине СПЦ у Сарајеву и другим градовима бити један од најважнијих задатака новог митрополита.

Владика Хризостм званично ће сутра у Саборној цркви у Сарајеву бити уведен у трон митрополије дабробаснке. Свечано устоличење предводиће патријарх српски Иринеј, а очекује се велики вјерника као што их данас било у Сокоцу на дочеку новог митрополита.

Владика Хризостом на чело Митрополије дабробосанске долази након службовања на трону Епархије зворничко-тузланске од јула 2013. године.

Извор: РТРС/Срна

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!