СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ ЛИТУРГИЈОМ И ДОДЈЕЛОМ ГРАМАТА ОБИЉЕЖЕНО 130 ГОДИНА ОД ИЗГРАДЊЕ ХРАМА У РОГАТИЦИ


РОГАТИЦА -Поводом 130 година од завршетка градње и освећења храма Свете Тројице у Рогатици свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски и администратор дабробосанске митрополије Григорије.

Он је у бесједи изразио задовољство великим бројем  вјерника истичући важност  окупљања  српског народа у храмовима Божијим.grigorije-rogatica

Епископ Григорије се захвалио вјерницима који су највише допринијели обнови и украшавању храма, изграђеног 1886.године, и том приликом додјелио грамате бившем  начелнику општине Рогатица Томиславу Пухалцу и новоизабраном Милораду Јагодићу, затим Зорану Јешићу,  Бориши Обрадовићу, Душку Иконићу, Ради Девури.

Брачном пару  Жижовић, који је недавно добио тројке, епископ Григорије је уручио 1.500 КМ.

У току архијерејске литургије у чин протојереја произведени су свештеници Зоран Колајџић из Пала, Зоран Јеринић из Рогатице, Предраг Масал из Рогатице,  као и Драган Вукотић из Вишеграда, Средоје Андрић из Вишеграда и Марко Главаш из Пала.rogatica-130-g-hrama

Говорећи о историји  храма у Рогатици свештеник Предраг Масал је истакао да је он изграђен одмах послије одласка отоманске империје из ових крајева и доласка аустругарске управе и да је одољевао сваком зулуму и ратовима.

„Здање храма је интересантно по томе што је у њега уграђен стећак са једне од рогатичких некропола а као црквена реликвија у њему се налази јастук на коме су лежале мошти Свете мати Параскеве над којим се сваке недеље држи акатист“, додао је Масал.

Протојереј ставрофор  Милорад   Новаковић је испричао да је у овом храму службовао пуних 33 године и да је након пензионисања остао да живи у Рогатици са својим народом.

„ У комунистичко вријеме мало народа је долазило у цркву а посебно омаладине али то нам није сметало да 1986.године организујемо величанствену прославу поводом стогодишњице постојања овог храма, „ рекао је Новаковић.

Он се присјећа да је свету архијерејску литургију тада служио митрополит дабробосански Владислав, загребачко-љубљански Јован и епископ рашко-призренски Павле потињи патријарх српски.

Прота Новаковић је примјетио  да је послије одбрамбено-отаџбинског рата народ нагло почео да долази у своју цркву у којој се свакодневно врше богослужења а недељом и православним празницима свете литургије.

У културно- умјетничком дјелу програма учествовао је хор из Сремске Митровице, КУД „Сретење“ из Рогатице и гуслар Миљан Рађеновић.

 

Р. ТАСИЋ

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!