СВЕТИ МАТЕЈ – КРСНА СЛАВА „ДАБРА“


ВИШЕГРАД„Није случајно што је издавачка кућа „Дабар“ за своју крсну славу изабрала  Светог Матеју, апостола и јеванђеисту. Нита се у српској православној цвкви и вјери не бива случајно „, рекао је протојереј ставрофор Момир Васиљевић након свете литургије  и ломљења славског колача у манастиру Светог Николе у Добрунској Ријеци.

Ломљење славског колача 

Он је додао да је свети апостол Матеј чуо ријечи Христове „хајде са мном“,  примио их у срце и душу и одмах пошао за њим.

„Тако су и они који су оснивали „Дабар“, поучени апостоловим порукама са пуно молитве и благослова божијег основали билтен епархије и митрополије дабробосанске да укажу на пут православни , „ навео је Васиљевић .

Издавачка кућа  у Добрунској Ријеци  издала је досад 53 броја „Дабра“, велики број часописа „Соко“, многе књиге и уџбенике за богословске школе и факлутете и више од 60 наслова младих књижевних стваралаца.

Последњих година радимо капитална издања као „Законоправило Светог Сава“, што је први пут урађено у српској православној цркви, затим „Житија свих светих Срба“ сабраних на једном мјесту тако да вјерник има представу  како се хронолошки одвијао животни  светих , ктитора манастира и како је њихов живот био чист и на правом путу . Издали смо и многе друге књиге за потребе и цркве и вјерника, „ рекао је уредник часописа „Дабар“ и игуман манастира Светог Николе у Добрунској Ријеци Јован Гардовић

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!