САЧУВАЈМО ТРАДИЦИЈУ СПАСОВДАНА


ЧАЈНИЧЕ – Манифестацију`Сачувајмо традицију Спасовдана` у Чајничу , која је јуче одржана у овом граду под Цицељом,  карактерисао је рекордан број учесница, актива жена, које су се такмичиле у прављењу пите, пецива и колача.

У категорији прављења спасовданске пите прво мјесто припало је такмичарској екипи из града домаћина Чајничу, друго је освојио актив жена из Рогатице а треће из Гацка.

Побједнице Питијаде са начелником Гораном Караџићем

Према извјештају предсједника жирија Игора Ђурђевића са Пољопривредног факлутета из Источног Сарајева, у категорији пецива највише занања су показале жене из Косовске Митровице, за њима су куварице из Новог Горажда и на крају из Вишеграда.

Највјештије у спремању слатког колача на такмичењу су биле жене из Рудог, друго мјесто припало је екипи Билеће а треће Фочи.

`Премам оцјени жирија побједила сам у категорији колача. Није никаква тајна, мало више знања, труда и упорности и примјене искуства старијих домаћица па колач мора бити укусан, ` објаснила је Ангелина Пјевчевић из Рудог.

Верица Тадић из Чајнича добила је награду за најбоље припремљену питу на манифестацији.

`Ништа посебно правила сам класичну питу какву су деценијама спремале наше баке . Од њих сам још у основној школи научила да развлачим тијесто за питу и кажу да ми то иде од руке, ` рекла је Тадићева.

Ветерани КУД Извор

Начелник општине Чајниче Горан Караџић подсјећа да су се спасовданске свечаности некад одржавале на Заборку и њих су организовали чобани. Један од обичаја био је и прскање киселим млијеком.

` Манифестацију смо премјестили  у град, оплеменили је и обогатили разним садржајима као што је и ово такмичење или Питијада на коме је учествовало 12 екипа из исто толико градова, ` рекао је Караџић.

У такмичарском дијелу програма учествовале су екипе из Бања Луке, Требиња, Гацка, Билеће, Рогатице, па Новог Горажда, Фоче , Љубиња, Косовске Митровице и Вишеграда .

Гости из Косовске Митровице 

Он је додао да посебно захвалност дугује екипи и гостима из Косовске Митровице који су својим нумерама обогатили културно-умјетнички програм.

Поред умјетника из Косовске Митровице у програму у Дому културе су учествовали и чланови КУД `Извор` а публику у препуној сали одушевили су ветерани овог друштва.

Учествовао је и црквени хор и солисти народних пјесама.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!