САХРАЊЕН ГЕНЕРАЛ ДРАГИША МАСАЛ


 

УЖИЦЕ – На градском гробљу Сарића осоје у Ужицу данас је уз војне почасти , звук војничке трубе и мелодију пјесме „Тамо далеко“ и почасни плотун сахрањен генерал –потпуковник ВРС у пензији Драгаша Масал.

У име Војске Републике Српске и Војске Србије и Клуба генерала од њега  се у капели опростио генерал потпуковник Саво Сокановић истакавши његове немјерљиве заслуге за обуку генерација младих војника али и за учешће и успјешно командовање на ратиштима Српске.

Предсједник Предсједништва борачке организације Вишеград Милисав Васић је истакао Масалов допинос  ослобођењу цјелокупне територије општине у којој је рођен и у којој је младост провео.

„ Са својим војничким умијећем и ауторитетом нама борцима сте улијевали велико самопоуздање да истрајемо у борбама и сачувамо наш народ од злочина и истребљења“, рекао је Васић.

Он је нагласио  да је Вишеград поносан што је изњедрио тако великог јунака и доброг човјека и зато ће увијек остати у срцима бораца и грађана града на Дрини и Рзаву.

Сахрани су присуствовали и предсједник борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, као и представници Трећег Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Последњем испраћају генерала присуствовао је у име општине Вишеград замјеник начелника Младенко Тасић.

Прочитани су и телеграми саучешћа министра рада и борачко инвалидске заштите РС Миленка Савановића и предсједника РС Милорада Додика.

Генерал Масал преминуо је прекјуче   након кратке и тешке болести на Војно-медицинској академији у Београду у 66.години.

Рођен је у селу Горње Врадиште код Вишеграда  20.новембра 1951.године .

Завршио је Војну академију  Копнене војске смјер артиљерија у Београду и Задру, Командно-штабну школу тактике Копнене војске  и Школу националне одбранеу Београду.

Обављао је дужност начелника артиљерије Ужичког корпуса, команданта Трећег артиљеријског пука у ВРС у Бијељини, начелника артиљерије  у Органу родова Главног штаба ВРС у Хан Пијеску, начелника сектора за организацију, мобилизацију и персоналне послове  Генералштаба ВРС у Бања Луци.

Генерал Масал је  службовао у гарнизонима у Пожаревцу, Ужицу, Винковцима, Бијељини, Вишеграду, Хан Пијеску и Бања Луци.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!