САЛАТА ОД СРЕМУША ЧИСТИ ОРГАНИЗАМ


ВИШЕГРАД – У  априлу у ливадама, на обалама ријека и у шумама љубитељи природе налазе биљке и гљиве  које су права ризница витамина и минерала неопходних за људски организам.

Посебно викендима многи трагају за гљивама редушама и смрчком  , тражен је и маслачак од кога се прави салата и мед а најтраженија биљка је сремуш, дивљи или медвјеђи лук.

Чедо Јовичић Чаролија из Вардишта код Вишеграда  каже да му је салата од сремуша сваки дан бар два пута на трпези.

`Салата се једноставно прави . Исјецкају се листови сремуша на комадиће, прелију уљем и лимуновим соком, дода се соли  и добије се одлична салата, `објашњава Јовичић.

Чедо Јовичић Чаролија 

Јовичић нас води на обалу Рзава , мјесто са омањим растињем  у коме се налази велика колонија овог дивљег поврћа.

`Сремуш расте у залатцима, воли влажније земљиште. Прво се лист употребљава за јело, за салату а касније и луковица. Кад биљка исцвјета онда  није препоручљиво користити лист, ` каже Јовичић.

Сремуш има типичан мирис бијелог лука али је у салати многи слабији.

`Луковица се користи за прављење разних тинктура посебно оних које, што је и научно доказано, смањују крвни притисак. Лијек је против несанице и несвјестице а у народној медицини се сматра правим чистачем цријевног тракта , ` додаје Јовичић.

Он тврди да некад  људи на селу једва чекали да се сремуш појави на ливадама јер је освјежавао организам послије дуге зиме и божићног и васкршњег поста.

` Последњих година, послије  дугогодишње паузе, све је више људи који беру листове овог поврћа. Неки дан сам у Вардишту видио човјека који је набрао пун џак листова. Не занам да ли он зна да се листови морају спремати само кад су свјежи а луковица је употребљива кад се исчупа из земље највише до десет дана`, вели Јовичић.

Млади листови сремуша богати су витамином Ц и каротином, садрже корисна етерична уља  и минерале као и сумпорне гликозиде .

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!