РУЂАНИ ТРАЖЕ ДА ДИО ПРУГЕ БЕОГРАД – БАР ОСТАНЕ У БиХ


РУДО –  Чланови Државне комисије за границе  БиХ боравили су данас у Рудом гдје су у разговору са начелником ове општине Ратом Рајаком упознати с нерјешеним стањем на државној граници између Србије и БиХ које је посебно изражено  на размеђини руђанске и прибојске општине. Ових дана интезивирају се активности  међудржавних комисија на дефинисању државне границе БиХ и Србије.

„Провјерили смо проблеме везане за живот грађана на овом подручју гдје државна граница пресјеца села и путне комуникације  и утврдили околности из захтјева Србије према БиХ  везане за предстојећу  размјену територија“, рекао је замјеник предсједавајућег  државне комисије за границу Един Кучуковић.

„Неопходно је исправити одређене нелогичности посебно на подручју енклаве Међуречје, које припада руђанској општини а  са свих страна је окружено територијој државе Србије и нема додирне тачке са БиХ и у том смислу смо у разговору са начелником и грађанима на терену провјерили шта они мисле о корекцији границе и размјени територија“, додао је Кучковић.

Грађанима општине Рудо  не одговара ни да се дио пруге Београд – Бар  код Штрбаца, која пролази кроз простор руђанске општине и територију БиХ,  припадне  Србији.

„ Интерес и општине Рудо и грађана Мјесне заједнице Штрпци је да и они имају могућност да користе жељезничке станице на овом терену  и било би потребно тражити рјешење да пруга остане  на територији БиХ као што је сад“, каже начелник општине Рудо Рато Рајак.

Он подсјећа да та пруга пролази кроз Србију и Црну Гору и зашто њена траса не би била и у трећој држави.

Најнебичнија граница  на просторима бивше Југославије се налази баш између општина Прибој у Рудо.

Регионални пут Рудо – Прибој  пролази час кроз пордучје прибојске па онда руђанске општине. Слична је ситуација и на лијевој обали Лима  и у Мјесним заједницама Мокронози и Миоче.

О стању на терену , везаном за нелогичности  постојеће границе у којима испаштају становници села  и могућим рјешењима Комисија ће упознати  и Вијеће министара и Предсједништво БиХ  које ће донијети одлуку  о пристанку  на размјену територија  и корекцијама граничне линије са Србијом .

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!