РУТА ТРИ ОД ПАЛА ДО ВАРДИШТА УВРШТЕНА У “СИТО-МРЕЖУ”


БАЊАЛУКА -Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас да је у пројекат изградње нове саобраћајнице Сарајево-Београд у “СИТО- мрежи” већ уврштена рута три, која би ишла реко Пала, Сокоца, Рогатице, Вишеграда до Вардишта.“Тренутно је у изради и студијска документација која треба да покаже оправданост те руте, али и другу варијанту, преко Месића и Горажда према Вардишту”, рекао је Трнинић новинарима након састанка са министром промета Федерације БиХ /ФБиХ/ Денисом Ласићем.

Он је додао да ће након након разговора бити размотрено који ће то бити правац, поновивши да Република Српска заступа оно што је већ уврстила у своја стратешка документа, односно Просторни план и стратегију развоја, а односи се на руту три.

Трнинић је навео да је на састанку разговарано и о Коридору “Пет це”, који се гради кроз ФБиХ, док у Републици Српској још није почела његова реализација, иако је урађена сва потребна пројектна документација.

Он је додао да је изградња тог дијела коридора од Добоја до Брчког подијељена у четири фазе.

“Било је ријечи и о путу Бањалука – Млиниште и имамо потпуну подршку министра Ласића да тај правац, који би се настављао кроз Ливањски кантон и даље према Сплиту, уђе у `СИТО – мрежу`. Такође смо поменули и већ извјестан пројекат пута Бањалука-Лашва”, рекао је Трнинић.

Он је додао да је разговарано и о пројектима у жељезничком и друмском саобраћају и да о њима постоји висок степен сагласности.

Трнинић је навео да је на данашњем састанку договорено да за петнаестак дана буде одржан састанак како би се одређене ствари конкретизовале и убрзала њихова реализација.

Ласић је навео да је једна од тема састанка била успостављање путне везе између Сарајева и Београда, додавши да има више верзија када је ријеч о рутама.

“По питању струке најближа је рута Сарајево-Пале-Устипрача-Горажде-Вишеград- са Вардиштем као тачком спајања. Има још једна могућност, да то буде дио ауто-пута Сарајево-Жепче-Тузла-Брчко-Бијељина”, рекао је Ласић.

Према његовим рјечима, мишљење о томе треба да дају представници Србије и БиХ, док ће надлежна министарства из Републике Српске и ФБиХ то пратити.

Ласић је додао да је на састанку разговарано и о жељезничком сектору, као и правцима у којима постоје заједничке спојне тачке, нагласивши да, што се тиче ова два министарства, нема било каквих спорних питања.

Он је потврдио да је поништен тендер у вези са градњом Коридора “Пет це” у његовом јужном дијелу јер је Европска инвестициона банка након двије и по године трајања тендера, одлучила да буде поновљен.

СРНА

Прочитајте и...

error: Content is protected !!