РУДО ТРАЖИ ДА ДИО ПРУГЕ БЕОГРАД – БАР КОД ШТРБАЦА ОСТАНЕ У БиХ


РУДО – Пруга широког колосјека Београд – Бар у мјесту Штрпци, општина Рудо,  пролази кроз територију БиХ у дужинии од 12 километара са жељезничким станицама Голеш и Штрпци.

И овај дио пруге и територија око ње се налази на столу Међудржавних комисија Србије и БиХ у смислу нерјешених питања државне границе и граничне линије и расправе о могућој замјени територија.

Према доступним информацијама Република Србија тражи да територија око пруге у потпуности припадне њој али, незванично, не нуди ништа за замјену.

Грађани Мјесне заједнице Штрпци не одричу се ових жељезничких станица које им много значе у повезивању са свијетом и то пуних 41 годину  од како је пруга изграђена.

Предсједникк ове руђанске мјесне заједнице Ненад Љубојевић каже ако већ мора да дође до разграничења треба да пруга Београд – Бар која пролази кроз подручје општине Рудо треба да остане у БиХ.

„Ово је идеална локација да се на жељезничкој станици Штрпци направи царински терминал  за теретни саобраћај и читава БиХ би баш ту могла да има везу са пругом Београд – Бар“, додаје Љубојевић.

Стајалиште Штрпци је и данас у функцији гдје стају путнички возови и примају путнике. Користе га грађани општина Рудо и Вишеград.

„Ако пруга Београд –Бар пролази кроз двије државе Србију и Црну Гору шта смета да иде и кроз трећу, Босну и Херцеговину“, закључује Љубојевић.

Он понавља да БиХ има овдје идеалну прилику да има везу и са Београдом и Баром.

Недавно су чланови државне комисије за границе БиХ боравили у Рудом код начелника општине Рата Рајака  гдје су стекли увид у стање на терену а обишли су и сва мјеста гдје би граница требало да се коригује као што су Штрпци, Међуречје и регионални пут Рудо – Прибој  који на неколико мјеста пресјеца гранична линија.

Р. ТАСИЋ  

Прочитајте и...

error: Content is protected !!