РУДО : СТАЗАМА ПРОЛЕТЕРА


РУДО – Потомци, поштоваоци и симпатизери Прве пролетерске бригаде НОВ Југославије  обиљежили су данас  у Рудом 76 година од формирања ове прослављене партизанске јединице полагањем вијенаца испред споменика на Тргу слободе, затим  спомен- обиљежја борцима одбрамбено-отаџбинског рата и посјетом Партизанском гробљу.

Скуп испред споменика Првој пролетерској бригади 

Борац Прве пролетерске бригаде   и пензионисани пуковник ЈНА Зденко Дупланчић из Београда каже да је то била елитна јединица од дана оснивања овдје у Рудом .

“Она је имала здатак да пробуди народ на устанак против окупатора и његових слугу и непроцјењив је њен значај током НОБ-а. Из те прве јединице од 1.196 бораца створила се призната војна сила  која је на крују рата 1945.године, као ЈНА имала 800.000 ратника”, додао је Дупланчић.

Пуковник Зденко Дупланчић

Свих 120 учесника ове манифестације обишли су Партизанско гробље у Рудом које је недавно реконструисано, а како рекоше следи му и још веће уређење кроз пројекат градова Ужица и Рудог.

Вријенце на овом гробљу положила је и  Љубица Тадић из Бања Луке, која је члан Републичког одбора СУБНОРА.

На Партизанском гробљу у Рудом

“Суштина свега овога да се борба за слободу и њени борци не забораве. Ми у Бања Луци обилазимо и носиоце партизанске споменице а од прошле године смо одлучили да делегације долазе  овдје 22.децембра кад је формирана Прва пролетерске бригада”, додје Тадићева.

Један од домаћина и организатора обиљежавања је професор Благоје Церовић из Рудог  који каже да је прошле године на данашњи дан било присутно око 300 учесника манифестације  а да је садашња посјета слабија због лошег времена и радног дана.

Испред споменика борцима одбрамбено-отаџбинског рата 

Међу учесницима су били поштоваоци НОР-а из Бања Луке, Фоче, Сарајева, затим из Пала , Бајине Баште, Ужица, Прибоја ии Рудог.

У Рудом на формирање Прве пролетерске бригаде  подсјећа велики споменик на Тргу слободе, затим музеј, спомен-плоче на зградама  гдје су боравили поједини батаљони  и Партизанско гробље.

Начелник општине Рудо Рато Рајак говори на манифестацији 

Недостаје само споменик  маршалу Титу који је уклоњен почетком рата 1992.године.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!