ПЈЕСНИЦИ ТРАЖЕ УЛИЦУ И СПОМЕНИК ДРАГИШИ НЕДОВИЋУ


ВИШЕГРАД- Чланови Друштва љубитеља поезије „Мост“ , у оквиру програма „Вишеградске стазе“одржали су књижевно вече у великој сали Дома културе иако је било првобитно планирано да се то, као прошле године, догоди на Бикавцу.

Али то није сметало предсједнику овог Друштва Славку Хелети да покрене иницијативу и предложи да се аутору  познатих народних пјесама „У лијепом старом граду Вишеграду“, „Прођох Босном кроз градове“ и других Драгиши Недовићу из Крагујевца  додјели једна улица у Вишеграду.NEDOVIC

„Ми ћемо у наредном периоду почети да сакупљамо питписе за ову иницијативу и мислима да ћемо у овоме успјети јер је потребно да нас подружи 600 грађана , „рекао је Хелета и додао да је већ било идеја да се Недовићевим именом назове једна улица на Бикавцу али је то пропало.

Иницијативи се придружио и власник „Чигојаштампе“ из Београда, Вишеграђанин, Жарко Чигоја који је предложио да се поред имена улице на Бикавцу, на хладњаку, подигне и спомен-обиљежје великом ствараоцу из области народне музике.

„Човјек који је стиховима пјесме за сва времена и све генерације прославио Вишеград сигурно заслужује обиљежје „на Бикавцу брду града Вишеграда“ на коме био и исписан оригинални текст ове мелодије, „ додао је Чигоја.

За ову иницијативу била је и глумица Ивана  Жигон која је учествовала на овогодишњој 40.јубиларној „Вишеградској стази“, манифестацији посвећеној имену и дјелу Иве Андрића.JELENA ZIGON

Ове године, тачније 20. јула, навршава се 100 година од рођења једног од најпознатијих композитора е народне пјесме са простора бивше Југославије и 80 година од компоновања надалеко чувене пјесме „У лијепом старом граду Вишеграду“.

„У лијепом старом граду Вишеграду“, својеврсна химна Вишегрaдa, препознaтљива по својa четири стихa, пјевa се деценијaма, без обзирa нa грaнице, вјере и нaције, a многи и дaнaс мисле дa је спјевaнa у нaроду.

Ипaк, ову пјесму Недовић је спјевао и компоновао дaвне 1936. године, зa вријеме борaвкa у Вишегрaду.

Недовић је умро 1966. године у родном Крагујевцу, прије 50  година, оставивши иза себе преко 500  српских нaродних, севдaлинки, ромaнси и дaлмaтинских пјесaмa

 

 

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!