ПЈЕСНИЦИ КРЕНУЛИ У СУСРЕТ ПРОЉЕЋУ


ВИШЕГРАД – У малој сали вишеградског Дома културе синоћ је одржано књижевно вече под називом „У сусрет прољећу“ на којем је поводом 41 године од смрти јединог српског нобеловца Бесједу о Андрићу говорила доктор комуникологије Председник СПКД „Просвјета“ Данка Митровић.

Своје стихове говорили су чланови Друштва љубитеља писане ријечи „Мост“ док су ученици, рецитатори СШ „Иво Андрић“ извели рецитал под називом „Шта сањам и шта ми се догађа“.slavko stojka danka

Предсједник вишеградске Просвјете Данка Митровић у својој бесједи је истакла да дио дјетињства које је Иво Андрић провео у вишеградској касаби се јавља као дио многих прича,  „ На обали“ „Кула“, „У завади са светом“ „Миле и прелац“ „Излет“ и у одређеној мјери „Велики распуст“.

„О главном јунаку ових приповједака, осјетљивом и тихом дјечаку или већ младићу који је упознао неправду и бол   можемо упознати писца који недвосмислено говори о свом одрастању у Вишеграду.“ рекла је Митровићева.

Она је додала да без обзира на који је начин наш нобеловац ту универзалност представљао, нешто је у његовом казивању препознатљиво и увјек исто.

„Говорећи о Босни и њеном човјеку, несретном, проклетом, напуштеном и усамљеном, писац јхе увјек истицао оно што је таквог човјека увјек неизоставно красило његову душу, занемарујући при том све оно што је пролазно, материјално и безвриједно. Тиме Андрић постаје и наш учитељ.Питање које остаје отворено јесте да ли смо ми као његови насљедници савладали ту лекцију“  казала је Митровићева.

Председник Друштва љубитеља писане ријечи „Мост“ Вишеград, Славко Хелета рекао је да су чланови овог друштва званично покренули иницијативу да се током ове године обиљеже три значајна јубилеја везана за једног од најплоднијих српских композитора и текстописаца Драгише Недовића.recitatori srednje skole-1

„Ове године, 20. јула навршава се 100 година од његовог рођења, овог љета се навршава и 80 година од како је у Вишеграду на Бикавцу написао и компоновао пјесму, вишеградску химну „У лијепом старом граду Вишеграду“, а ове године се навршава и 50 година од његове смрти. Чланови нашег друштва ће званично покренути иницијативу код СО Вишеград да овај стваралац коначно добије заслужни биљег у овом граду, да једна улица на Бикавцу добије његово име“ поручио је Хелета.

Водитељ програма Стојка Мијатовић, председник Друштва библиотекара РС рекла је да је ово вече било посвећено Иви Андрићу и његовом дјелу те да су рецитатори и пјесници овај програм увеличали говорећи своје стихове и одломке из Андрићевих дјела.

Пјесничко вече „У сусрет прољећу“ одржано је у организацији СПКД „Просвјета“, Дома културе и Друштва „Мост“.

 

Милица Кусмук

 

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!