ПЧЕЛАРИ СУ НАЈБОГАТИЈЕ ГАЗДЕ НА СВИЈЕТУ


Поздравна ријеч на семинару за пчеларе у Вишеграду

Да ли некад раазмишате о томе да није нас и наших летећех фармацеута да ни живота на планети земљи не би било.

Наши крилати пријатељи од природе позајмљују медикаменте и нама нуде здравље које ми, као посредници, несебично дајемо другима.

Ми нисмо медицинари али смо дио моћне армије у бијелим одијелима која брине о оним којима је здраве нарушено, оним који желе да буду још љепши и привлачнији, оним који са чашицом пића, обогаћеног медовачом почињу радни дан или одлазе на починак.

Пчелари су произвођачи најздравије хране која се може наћи под небеским сводом, оне која се сакупља у најљепшем дијелу природе цвијетовима, обрађује у најстерилнијим уређајима које човјек производи или пчеле нађу – кошницама.

Ми, поштоване колеге, бринемо о милионима живих бића, чија је вредноћа примјер савршенства у природи, ми смо ти који ће изнемоглу пчелицу на лету подичи руком да уђе у своју кошницу и опорави се како би се придружила својој заједници.

У којој професији, области производње, домаћин, газда, власник, или назовимо га другачије како хоћемо, се стара о толиком броју јединки које му производе лијек и храну.

Пчелари су, заиста највеће газде на свијету, посебно они у нашим крајевима, гдје се паживо , са истинском  љубављу води рачуна о свакој матици, пчели или труту, гдје људску руку није замијенила машина која нема душу и којој ништа не значи на стотине мртвих радилица док се одређен процес приликом врцања меда, преноса кошница или прегледа не обави.

И пчеле имају душу, давно је записано, а душа пчелара је широка као цвијетна ливада у прољеће кад све расте буја, стреми небу и висинама.

Нема љепшег дружења као што га пчалари организују. Они се не хвале, као ловци и риболовци, рецимо, колико су бића и на какав начин убили, они су пуни хвале колико су нових пчелињих заједница произвели, колико с гране ројева скинули, каквог је квалитета мед и остали пчелињи производи.

И на крају, зар неко има љепши поздрав од нашег. Размислите о поздравима других хобија, како то они називају. Наш поздрав асоцира на најсавршенији и најслађи производ у природи.

И зато све вам медно и весело било, овдје у лијепом старом граду Вишеграду, и у вашем животима.

Радоје ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!