ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА ХРАМА У БРАНКОВИЋИМА


РОГАТИЦА _  У селу Бранковићима на висоравни Борике код Рогатице прослављена је крсна слава харама посвећеног Свим српским светитељима.

Свету архијерејску литургију служило је његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом  који је у бесједио поручио да `свим срцем и бићем својим теба љубити Бога својега али и ближњега својега.`

Литије 

`Господ каже не само Бог него и брат твој и ближњи твој је потребан. Управо то је тај симбол крста који имамо на себи , то је вертикала према Богу и хоризонтала према сваком човјеку , ` додао је митроплит Хризостом.

Након свете литургије и литија око храма служен је парастос команданту рогатичке летеће бригаде Радомиру Нешковићу пред његовим спомен-бистом и свим изгинулим јунацима из овог краја у свим ратовима.

Домаћин крсне славе храма био је Вучко Ћебић  који је рекао да му је била част да славски колач ломи са митрополитом и вјерујућим народом.

Домаћин славе на челу литије 

`Са својом породицом прихватио сам се домаћина славе храма ове године и припремио све што је потребно за славље као и част за вјернике који су дошли на овај свети дан, ` рекао је Ћебо.

Предсједникк Завичајног удружења `Борике` Драган Стојановић каже да су сви његови чланови присустовали светој архијерејској литургији а након ње су анализирали шта су све у овој години учинили за спас ергеле на Борикама и уређењу и популаризацији ове висоравни код Рогатице.

Парастос

Темељи храма постављени су 2007. године . Налази се на најљепшем мјесту у Бранковићима, селу познатом по производњи квалитетног боричког кромпира.

Р. ТАСИЋ  

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!