ПРОСЛАВА БОЖИЋА У КАФИЋУ


ВИШЕГРАД – Божић, дан Христовог рођења Срби од памтивијека прослављају у окриљу породице, која се на тај свети дан, уз бројне обичајне радње окупља око богате трпезе.
И најсиромашнији за тај дан штеде да на столу буде печења, сувог меса и свих других ђаконија, ракије обавезно, али и других алкохолних и безалкохолних пића.
Обичаји, зависно од мјеста до мјеста , су да се на Божић, народски речено „не иде у село“, односно да се не напушта породични дом и породично славље изузев најближе родбине која се узајамно посјећује.
Али у последњих десетак година измодало се да омладина божићно вече прославља у кафићима и ресторанима.
Тако су и синоћ многи вишеградскии угоститељски објекти били препуни младих који су се уз пиће и дувански дим, умјесто тамјан и чесницу, веселили доласку Богомладенца.
Те под знацима навода „модерне“ прославе дана Христовог рођења у кафићима толико су узеле маха да се њихови власници и власници ресторана посебно, као за нову годину, припремају за овај догађај.
Поставља се низ питања.
Да ли је могуће да млади само један дан у години не могу провести са својом породицом, најближим у породичној кући, испод бадњака, уз музику, него морају „посјетити“ неки кафић „ да се нађу са друштвом“.
Зашто се на тај начин крши основни обичај, вијековима његован код Срба, да је Божић породични празник и да се тог дана „ не иде у село“.
Због чега се послије толико времена изневјерава традиција наших дједова, кућног божићног окупљања и то од оних који су изузетно вјерски образовани, учили у школи вјеронауку, редовно иду у цркву на богослужења и познају историју хришћанства и обичајног права.
Да ли је ова појава била изражена и у вријеме комунизма, нешто се не сјећам, али логичније би било да је то тада било него што је данас.00100203-kragujevac-kafic-caffe-marabu
Јесу ли млади свјесни да су то идеје оних, твораца новог свјетског поретка, којима је циљ да разбију јединство српске породице, да умање вриједност традиције и српских обичаја, да поруче „ да ништа није свето ако то човјеку годи“ .
Да ли су ови нови обичаји обиљежавања божићне вечери у угоститељским објектима на мала врата ушли и у православну Русију, не знамо, али вјерујемо да нису.
И докле ће ова појава бити изражена, докле ће трајати, докле ће се омладина умјесто тамјана у кафићима на Божић кадити дуванским димом .
Ко је затајио да се ово сасјече у коријену – породица, образовне институције, црква.
Много питања без одговора.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!