ПРОМОЦИЈА КЊИГА СА СВИРАЊЕМ И ПЈЕВАЊЕМ


ВИШЕГРАД – „Драгиша Недовић, Крагујевчанин, писац текстова и композитор за 50 година живота написао је око 1.500 пјесама од којих су многе од њих  за сва времена и генерације“, рекао је на промоцији књига „Тако је живео и стварао Драгиша Недовић“ и „Пјесмарица бр 1 , најљепше пјесме Драгише Недовића“ аутор Драган Батавељић.

Он је подсјетио да је овај   плодни стваралац написао и текстова за пјесме као што су „У лијепом старом граду Вишеграду“, „Прођох Босном кроз градове“, „Хармонико моја“, Стани, стани Ибар водо“ „Ајд идемо Радо“, „Сиромах сам друже“ као и око стотину далматинских пјесама.

„Мислим да ни један текстописац у историји српске културе није толико покраден, његове пјесме  преправљане и ауторство оспоравано као што је то било са Недовићем“, додао је  Батавељић и објаснио да је 220 текстова  пјесама наведено у књизи која је промовисана и у Вишеграду.

Батавељић је мишљења да су неке Недовићеве пјесме трајно изгубљене јер је он умро веома млад.

Драган Батавељић

„ Тако је Химзо Половина не само покрао текст Недовићеве пјесме „У лијепом старом граду Вишеграду“него је избацио и једну, пету  строфу али утврђена је коначно и права истина и сад се пјева у цјелости“, нагласио је Батавељић.

Та пјесма је 1960.године, без оне строфе „У Србију идем своме родном граду…“ у интерпретацији Половине проглашена првом  „златном плочом“ у тадашњој Југославији.

Недовић је тада Половини запријетио тужбом и тако му је признато ауторство над сопственим дјелом.

„Недовић је пјесму „У лијепом старом граду Вишеграду“ написао прије Другог свјетског рата али је извођење доживјела тек шездесетих година прошлог вијека“, потврдио је Батавељић и додао да је Недовић знао да је написао пјесму за хит па ју је дуго љубоморно чувао.

Промовисане су двије књиге

„Аутор је путовао и боравио  у Босни, у Добоју, Сарајеву, Мостару и Вишеграду гдје се заљубио у прелијепу дјевојку Кику којој је и посветио ту пјесму која се у почетку звала „Јутрос рано слушам пјевају славуји на Бикавцу брду града Вишеграда“, испричао је Батавељић.

Батавељић је истражио и то  да је Кика била  прва и велика љубав скромног Крагујевчанина  у Вишеграду , они су дуго били заједно али је текстописац отишао у Сплит а дјевојку је оставио у њеном родном граду.

Пажљива публика

„ Причало се да је Кика  туговала за својим момком па да је чак и долазила у Крагујевац да га види али он је тада већ био ожењен“, појаснио је Батавељић.

Да ово књижевно вече протекне и са свирањем и пјевањем побринули су се интерпретатори народних пјесама Гоца Величковић и Радивоје Бишевац који су отпјевали неколико пјесама које је Недовић написао .

„И вечерас на промоцији видљиво је било код публике да скоро сви знају да пјевају Недовићеве пјесме али нису знали да их је баш он написао“, рекао је Бишевац који је поздрављен аплаузима док је пјевао „У лијепом старом граду Вишеграду“.

Радивоје Бишевац

Ову незваничну химну Вишеграда отпјевао  је на промоцији и музичар Витомир Васић.

Пјеваче је пратио ансамбл „Весели Ужичани“ са хармоникашем Александром Савићем који је рекао да је изузетно задовољство свирати у  граду који је Недовић опјевао.

„Ми музичари најбоље знамо колико је та пјесма тражена на свим весељима, прославама и приредбама поред толико нових композиција и аранжмана. Једноставно то је пјесма која нема рок трајања“, додао је Савић.

Промоцију књига организовало је СКПД „Просвјета“, Народна библиотека „Иво Андрић“ и Дом културе .

Р. ТАСИЋ

 

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!