ПРОМОВИСАНА КЊИГА МИЛАНКА БОРОВЧАНИНА РОМСОКА “ПРИЧЕ СА ПЛАНИНА”


ВИШЕГРАД – Представљајући издања Градског одбора СПКД “Просвјета” из Бања Луке  на “Вишеградској стази”  промовисана је  нова књига Миланка Боровчанина Ромсока  из Сокоца “Приче са планине”.

“Ово је путописна проза  а књига је састављена од шест прича сличних по жандровском  опредјељењу а   то је  баш нешо што недостаје српској књижевности , ” рекао је на промоцији пјесник Зоран Костић.

Костић каже да Ромсок  кроз излет у планине читаоце упознаје са њеним тајнама , са историјом,   и карактерима људи који су ту некад живјели.

Приче о планинама и њиховим тајнама 

” Обично тих људи ту више нема или их је остало врло мало. Ромсок је забиљежио њихова казивања  и то је нешто што  подсјећа на  утемељивача антропогеографије као науке   Јована Цвијића“, додао је Костић.

Ромсок је објаснио да је своја путовања по планинама искористио да се причама осврне на неке историјске догађаје  и  да разговара са људима које је сретао у тим предјелима.

Миланко Боровчанин Ромсок

Има пуно занимљивих података у тим причама сабраних на једно мјесто, мислим чак и драгоцјених, а између осталих мјеста био сам и на Андрићевим Рзавским бреговима. Књига описује љепоте планинских предјела, догађаје који су се у њима збивали кроз вијекове , лијепе и ружне, затим   занимљивости, легенде и предања о називима мјеста и још много тога  , “истакао је Боровчанин.

Пјесник Миленко Јевђевић и представник СПКД “Просвјета” наводи да је Ромсок и сам планинар па није ни чудно што осјећа дах планине и њених житеља.

Миленко Јевђевић говори на промоцији 

” Те приче су изњедрене пером његове душе , он је тако вјеродостојно одсликао и географски и историјски стазе и богазе којима је пролазио“, додао је Јевђевић.

Поред Вишеграђана промоцији Ромсокове књиге присуствовали су и пјесници који су учествовали на “Вишеградској стази”.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!