ПРОМОВИСАНА КЊИГА ВОЈА МАЧАРА “ПРИЧЕ ИЗ БЕЛОГ ГРАДА”


ВИШЕГРАД – Књига “Приче из белог града” новинара Воја Мачара из Горажда који тренутно живи у Кичинеру у Канади, промовисана је вечерас у Дому културе у Вишеграду.

Говорећи о овом Мачаревом књижевном првенцу, новинар Радоје Тасић је истакао да се радња цијеле књиге саткане од неколико прича одвија на пијаци на Бановом брду у Београду, гдје Мачар као избјеглица продаје све и свашта да би прехранио своју породицу и себе.

Са промоције Мачареве књиге

Мачареви ликови са пијаце су углавном избјеглице из ратом захваћених крајева бивших југословенских република, кроз које се преламају актуелни догађаји тог времена као што је инфлација и девалвација свега и свачега као и њихове личне судбине и судбине њихових најближих“, додао је Тасић.

Он је нагласио да свака од ауторових прича има ефектан крај са поруком и поуком, неком духовитом досјетком или цитатом мисли мудрих људи примјерено штиву о коме је писао.

Првобитно су приче објављене у мом магазину “Слово” који је три године излазио у Канади а тематски су наслоњене на живот избјеглица у Србији, казане у ликовима који су динар да преживе, зарађивали на пијаци“, рекао је Мачар.

Мачар пише да је морао, да би имао крова над главом, у једној викендици да чува четрнаест расних паса.

То морање, изњедрило је и љубав према овим животињама, а посебно према штенету Гакију кога сам одгајио и које је умрло након мог одласка у Канаду. Ову причу сам завршио Хемингвејовом реченицом “Никад не питај за ким звона звоне” мислећи на мог пса или самог себе и наше горке судбине“, завршио је Мачар.

О Мачаревој биографији и његовој књизи говорила је библиотекар Ивана Шијаковић Мачар и његов пријатељ из Горажда Славко Топаловић.

 

М.СИМАНИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!