ПРОМОВИСАНА КЊИГА “АНДРИЋ ПОРЕД НАС”


 ВИШЕГРАД – У Средњој школи “Иво Андрић” у Вишеграду одржана је промоција књиге “Андрић поред нас”, чији је аутор Александар Савић.
Уредник књиге Славко Хелета рекао је да је  Савић је зналачки више година анализирао, сакупљао и одабирао критичке текстове и приказе о дјелу јединог нашег нобеловца и у овој књизи је покушао и доста успио да супростави разна мишљења која су у овој БиХ увијек дискутабилна.

“Мислим да је књига још значајнија што на крају на неких стотину страница аутор преноси  текстове из предратних “Вишеградских новина” и неких других листова који показују како се прије три деценије у Вишеграду темељито организовала “Вишеградска стаза” а да то данас није увијек тако, “ рекао је Хелета и додао да је ова књига и  порука да се више окренемо вредновању  дјела Иве Андрића и да као Вишеграђани, као његови суграђани, да истражујемо његов живот и његово стваралаштво .ACO PROMOCIJA

Професор српског језика и књижевности Дивна Васић каже да је аутор тематски сабрао, сачинио и извршио избор значајних текстова који су настајали и писани о Андрићу деценијама.

“ Посебно бих похвалила његов рад, који недостаје у стручној литератури ,о Андрићевом о дјетињству проведеном у Вишеграду од 1894. до 1903. године јер о овом  периоду није сачувано скоро ништа од података.

“То је  период пред велике и бурне историјске догађаје и несреће а долазак Великог рата је уништио све писане трагове. Захваљујући Андрићевим школским друговима, познаницима и ријетким интервјуима које је он давао везаних за његово дјетињство то вријеме је донекле  реконстуисано, ” нагласила је Васићева.ACO PROMOCIJA 2

Она посебно похвалила о што се један Вишеграђанин бави истраживањем живота и дјела Иве Андрића и то је доказ  да сазријевају генерације вишеградских интелектуалаца који ће се побринути да се чува вјечита успомена на великог писца.

Аутор књиге Александар Савић рекао је да је кроз ову књигу желио да подстакне млађе генерације да пишу о Андрићу.

“На неки начин сам истраживао шта је и  ко и лоше и добро писао о Андрићу, нисам бирао само афирмативне текстове па сам  узео себи за право да ставим и критичке осврте  који ће на неки начин све одмјерити и из свих углова сагледати Андрићево дјело, “ рекао је Савић .
Књига “Андрић поред нас” је заједнички пројекат Издавачке куће “Дабар”  из Добрунске Ријеке, Митрополије дабробосанске и Српског соколског друштва “Соко” из Добруна.

 

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!