ПРИЧА СА УСКОТРАЧНЕ ПРУГЕ


ВИШЕГРАД – Тешка послијератна времена никако да прођу. И тих педесетих година комунисти на власти  нису ником вјеровали, ко је био или је још непријатељ револуције и социјалистичке Југославије, ко је скривао одметнике и није желио у земљорадничке задруге, ко је…

Власт се петљала и у лични живот чланова комунистичке партије па су партијске ћелије или комитети одлучивали да ли ће се тај и тај оженити том и том дјевојком јер је битно на каквој су идеолошкој линији она и њени родитељи.

Жељезничка станица Добрун

Учитељ Марко, који је радио у основној школи у Добруну, на жељезничкој станици у овом мјесту, пратио је на вечерњи воз из Вишеграда за Ужице   дјевојку Милицу, учитељицу у селу Горњем Вардишту.

Причао је да  су дошли раније на станицу и сједили на перону ћаскајући, шетали  стазом поред пруге од скретнице до скретнице а кад је пао мрак  Марко је пожелио да дјевојку привуче у загрљај.

Заклонили смо се иза стабла старе липе, којих је било више на станици, и загрљени шапутали њежне ријечи. Опијени нисмо примјетили никог око себе ни жељезничаре па ни путнике. Писак парњаче тргнуо нас је из  бунила. Испратио сам дјевојку до воза а она ми је дуго махала руком кроз прозор, „ испричао је својевремено учитељ Марко.

Заљубљеног учитеља је сутрадан увече чекало непријатно изненађење. Позван је на партијски састанак који је имао само једну тачку дневног реда“ непристојно понашање друга Марка на јавном мјесту“.

И онда су ми  партијци постављали  питања као како  сам се усудио   да  укаљам част и образ комунисте и то учитеља, шта ће на то рећи остали другови из Комитета  и они који нису чланови партије и како ће моје  понашање утицати на васпитавање социјалистичке омладине, „ причао је Марко.

На крају, другови су му уз једногласан укор  изрекли последњу опомену пред искључење из комунистичке партије.

Ову причу Марко ми је испричао кад је био већ увелико у пензији.

Рекао је и то да је  низ година послије тог догађаја у широком луку  заобилазио стабло старе липе на жељезничкој станици  као да се бојао да  негдје иза ћошка и сад гледа неко ко га је партијашима „ откуцао“ за само један загрљај ј са учитељицом  Милицом.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!