ПРИСЈЕЋАЊА : КАТАЛОГ ПРВЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ У ВИШЕГРАДУ 1994.


ВИШЕГРАД – Учесници прве ликовне колоније у Вишеграду 1994.године. Сликари Радомир Верговић из Ужица, Владета Живковић из Београда, Бранко Никитовић из Вишеграда, затим Драган Нешић из Прибоја, Душан Старчевић из Ужица и Вјекосав Ћетковић из Ужица.

Предговор за каталог је написао Вјекослав Ћетковић.

„Боравили смо на гробљима, још свежим хумкама ратника, сликали их, гледали тужне призоре, народ у болу, људску трагедију, жалост. То су догађаји који се не заборављају, остају увек у нама и константно ће нас подстицати да све што смо преживели , све што нас је дотицало људски и уметнички , саопштимо у границама својих моћи“, написао је Ћетковић.

Он је нагласио да све слике, епизоде и забиљешке , имају прије свега, како естетску , али и људску моралну снагу.

“Зато је овдје све инспирација, она проживљена, усплахирена и искрена.  Црква и гробље ратника, удовице, сирочад, легендарни Генадиј и његови Козаци, Ковачевићи, Јовићи, Филиповићи, цвеће и сузе чине печат вишеградске стварности, „ нагласио је Ћетковић.

Ћетковић биљежи  да су умјетници међу овим горштацима , ратницима, открили снагу трпљења, достојанства, јарост снаге и одлучности а нарочито храброст и дубоко укорењено гостопримство.

Организатор оваквог првог окупљања умјетника у Вишеграду био је сликар Бранко Никитовић.

Вјекослав Ћетковић

Фотографију првих учесника ликовне колоније на софи моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини снимио је Радоје Тасић а урађена је у  „Фото Вујовићу“  у Ужицу.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!