ПРИПРЕМЉЕНЕ СВЕ ИКОНЕ ЗА ХРАМ ЦАРА ЛАЗАРА


ВИШЕГРАД – У храм Светог Цара Лазара у комплексу Андрићграда у Вишеграду допремљене су преостале иконе за иконостас у овој светињи.

Храм Цара Лазара у Андрићграду 

Према ријечима свештеника Драган Вукотића, старјешине храма, убрзавају се радови на завршетку иконостаса и постављању нових икона које су рад иконописца Александра Живадиновића из Београда и његових помоћника Пера Вујовића, Дарка Милојевића и Милоша Рончевића.

Свети Јован Златоусти 

` Преостали дио иконостаса и уграђивање  икона  обавиће се до Видовдана када ће се прославити и крсна слава храма у Андрићграду, ` потврдио  је Вукотић.

Свети Василије Велики 

Вукотић додаје да се већ јавило неколико вјерника који желе да откупе нове иконе  и тако у своје име и име своје породице даривају их као лични  прилог храму.

Свети архиђакон Стефан

` Први приложник био је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом  који је приложио икону Светог Ђорђа, затим Горан Крлић из Аустрије, Средоје Шевртовић и Крсто и Нада Вукало из Вишеграда, `наводи Вукотић.

Свети Ђорђе 

Он истиче да сви они који желе да приложе иконе могу да се јаве свештенику.

У наставку иконостаса уградиће се иконе Светог Јована Златоустог, Светог Василија Великог, затим Светог Василија Острошког, Светог Велико мученика Георгија, Свете Петке као и Срба светитеља.

Света Петка

На ђаконским  дверима које ће бити које ће бити позлаћене и у дуборезу поставиће се  и иконе Светог архиђакона Стефана и Светог архангела Михаила .

Вишеградски дуборезац Рајко Шиниковић урадио је први а завршава и други дио иконостаса за храм Светог цара Лaзара и косовских мученика.

`У питању је ручни дуборез, све се ради простим алатима и глодалицама којима се скида вишак дрвета, ` објашњава Шиниковић.

Иконостас се прави од липовог дрвета које је лако за обраду и није подложно уласку паразита.

Свети архангел Михаило 

`Досад је урађен и постављен централни дио иконостаса  са крстом који је висок пет метара. Тренутно у радионици правимо крила иконостаса која су необична јер су и она висока четири метра . Више од 80 одсто намјештаја за храм је урађено, ` рекао је Шиниковић.

Свети српски мученици 

Градитељи су, под надзором неимара и режисера Емира Кустурице, изградили храм  у рекордном времену од два мјесеца.

Драган Вукотић, свештеник 

Ова светиња је модификована копија манастира Високи Дечани.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!