ПРЕСУШИЛА И БАБИНА ВОДА


ВИШЕГРАД  – Назапамћена суша ове године пресушила је један од најчувенијих извора у селу Бијела – Бабину воду.

Тасија Кујунџић се прије више од 200 стотине година доселио  у ове крајеве, основао са синовима село Бијелу а заселак Адовиће везао за извор, за који су му рекли да никад не пресушује.

Познато је да су воде, које извиру из црног камена, пуне минерала и најздравије су за људски организам као што је то случај са љековитим изворима у Мокрој Гори.

Извор Бабина вода, данас

Бабина вода извире испод бријега Кикић у чијем   геолошком  саставу преовладава гранит па су, послије Другог свјетског рата овдје отворени каменоломи гдје су радници, сељаци из села Бијела, Велетово и Црнчићи „туцали коцку“, правили подлогу за путне саобраћајнице.

Све важније вишеградске улице  биле су поплочане коцком која се сад једино задржала  на прилазима  Ћуприје на Дрини.

Бабину воду многи памте као извор испод старе јошике и дрвено корито од издрубљеног трупца од бора.

На кориту су се „појила“ говеда, овце и коњи а можда и дивље животиње а са поточића који је ту настајао баке су наводњавале њивице у којима су сађени краставци и боранија.

Адовићи су у близини корита имали и парјаницу, шупље стабло храста, дужине око метар набијено у земљу.

Домаћице су рубље за прање стављале у парјаницу, ред кошуља, па ред луга, најбоље храстовог и буковог и тако редом.

Онда би се у парјаницу сипала врела вода, која је кључала у посебном казану на огњишту поред извора.

Кад се рубље „запари“ жене су га „тукле“ пракљачама, комадима обликованог дрвета, испирале и сушиле на конопцу разапетом на дрвећу.

Остаци парјанице код Бабине воде

Са Бабине воде текућина која живот значи носила се у чабровима, буцама, а касније лименим кантама до кућа удаљених од њега око  пола километра.

Седамдесетих година прошлог вијека „црне гује“, како су прорекли Тарабићи из Кремана, попиле су Бабину воду која је пластичним цријевима доведена у дворишта четири куће у засеоку Адовићи.

Из резервоара са извора остављена је метална чесма која је обављала фунцију старе, дрвене.

Ове године, због суше у селу Бијела , пресушили су и извори  Врело, Отава,  Крушчање, једно извориште Клијен затим До а „утањила“ је и чувена Бијела вода са које су шездесетих година прошлог вијека домаћини из засеока Митровићи, направили дрвене чункове и довели воду  до својих кућа.

Био је то први водовод у селу у овим крајевима.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!