ПРЕДАВАЊЕ ; ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ


ВИШЕГРАД – У оквиру пројекта “Рад полиције у заједници“ и „Школски полицајац“ припадници Станице јавне безбједности у Вишеграду  говорили су  данас   ученицима Основне школе „Вук Караџић“ о вршњачком насиљу. Истакнути су начини како треба ученик да се понаша у случају  присуства  чину насиља.

Вршњачко насиље , посебно у основној и средњој школи,  више није као некад табу тема и њиме се баве бројне институције  посебно педагози, психолози, центри за социјални рад, савјети родитеља и полиција.

Предавање ученицима о вршњачком насиљу

На подручју  које покрива Полицијска управа Фоча у првих девет мјесеци ове године забиљежени су случајеви вршњачког насиља.

„ Евидентирана су два случаја вршњачког насиља  као кривично дјело тешка тјелесна повреда и друго дјело тјелесне повреде гдје су као извршиоци и оштећени дјеца , вршњаци, „ каже потпарол ПУ Фоча Светлана Говедарица и додаје да је један случај у основној а други у средњој школи.

Под вршњачким насиљем се подразумијева ударање, гурање, наношење бола, затим уцјењивање, задиркивање, пријетње, исмијавање као и крађа и изнуђивање новца.

Да ли су ученици свјесни ових појмова и радњи питали смо их.

Са предавања

Нисам до данас до овог предавања знала шта је то вршњачко насиље. У случају да то видим помогла би оном над којим се врши или би пријавила педагогу школе, „ каже ученица деветог разреда Анђела Милетић.

Ученик Иван Баранац каже да је присуствовао сцени вршњачког насиља.

Било је то у нашем школском дворишту и помогао сам жртви да ријеши тај проблем и остало ми је да се надам да у будућности нећу ово више  доживјети, „ рекао је Баранац.

Полицијски службеници Станице јавне безбједности Вишеград упознали су ученике са врстама насиља, начинима њиховог рјешавања мирним путем али и са казненим одредбама.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!