ПРВО МЈЕСТО ЗА КРАТКУ ПРИЧУ БРАНКУ ПЈЕВИЋУ ИЗ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА


ВИШЕГРАД – Прва награда на конкурсу за кратку причу Часописа „Соко“ из Добруна  на тему „Крсна слава у мом завичају“припала је Бранку Пјевићу из Источног Сарајева .

Наслов његове приче  био је „ Славо моја родитеља мога, славићу те за живота твога“.

Због болести Пјевић није на свечаности крсне славе „Сокола“ Светог Василија Острошког у манастиру Светог Николе у Добрунској Ријеци н примо награду од 300 КМ, а она ће му накнадно бити уручена.

Друга награда, 200 КМ,  припала је пјеснику Слободану Ристовићу из Ужица за причу „Осмех Светог Јована“ а трећа Тањи Милутиновић из Београда  која је доставила причу „Авантура“.

Славко Хелета, уредник “Сокола” и пјесник Слободан Ристовић

Ристовић је у свом познатом стилу рекао да добити награду на овом светом мјесту  значи имати могућност сусретања са добрим људима , поштеним свијетом и ручати са њима.

„ Лијепо је и крстити се са њима и учествовати у људској, човечанској литургији, оној коју би требало сви да знамо, за коју нам нису потребне црквене књиге  и свештенство кад је потребан само човек. Тако сам доживео ову награду“, додао је Ристовић.

Ломљење славског колача 

У манастиру је слава „Сокола“ прослављена ломљењем славског колача  а у културно умјетничком дјелу програма новинар Радио- Вишеграда Милица Кусмук прочитала је награђену причу.

Чланови драмске секције „Сокола“ из подручне основне школе у Добруну извели су кратак позоришни комад за дјецу а стихове из своје књиге  „На раменима предака“  говорио је Ђорђе Вујановић, осмогодишњи дјечак, из сувоборског села Срезојевци.

Његову књигу првенац штампала је Издавачка кућа „Дабар“ из Добруна.

Ђорђе Вујановић, пјесник

„ Као и сваки дечак у свом крају сам пожелео да пишем песме а кад сам се истакао старији су одлучили да ми произведу књигу. Они који су је читали били су одушевљени  и кажу да сам, иако овако мали, написао добре песме. Зато се надам да ћу постати велики писац“, рекао је Ђорђе Вујановић.

Двије изворне пјесме пјевале су његове сестре Лена и Милица.

Часопис „Соко“ је досад расписивао конкурс за кратку Васкршњу причу.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!