ПРВИ ДИСКО КЛУБ У ВИШЕГРАДУ


ВИШЕГРАД – Док се сеоска омладина забављала сваке суботе увече на „сијелима“ која су организована по салама Задружних домова и учионицама подручних основних школа у Вардишту, Добруну, Доњој Лијесци, Сасама, Велетову и Прелову у Вишеграду је отворен први диско- клуб.

Те 1972. године „напредни“ омладинци, ученици трећих и четвртих разреда чувене вишеградске гимназије добили су дозволу од директора Божидара Полића да у подруму зграде преуреде једну просторију у мјесто омладинске забаве.

Гимназијалци 

Ђорђе Мршевић, тадашњи гимназијалац и омладински „активиста“ а сад директор Средње школе „Иво Андрић“ присјећа се да су просторије одсликане живим бојама у облику мурала, да у њима није било ништа друго осим столића за грамофон и столице за диск-џокеја и да млади нису сједили.

„ Сјећам се да је била популарна страна музика и да је просторија јечала од пјесма актуелних рок-група „Битлиса“, „Абе „ „Клиденса“, „Ролингстонса“ а ми смо се одушевљавали и Реј Чарлсом, Том Џонсом и његовом чувеном „Дилајлом“ као и Џими Хендриксом, „ прича Мршевић.

У његовом сјећању и даље се врте хитови домаћих поп и рок група као што су сарајевски „Индекси“, „Камен на камен“ са Недом Украден и Николом Боротом, затим „Корни групе“ пјесмама Далибора Бруна, Киће Слабинца, Мише Ковача и Јосипе Лисац .

Мршевић се присјећа да је штимунг и атмосфера у клубу довођена до усијања када су свиране пјесме „Бијелог дугмета“, „Про арте“, „Смака“ „Ју групе“ и других тада интересантних бендова.

Раздобље од шездесетих до садемдесетих година прошлог вијека карактерисала је такозвана сексуална револуције која се огледала у слободнијем изражавању, облачењу и музичким правцима.

Тадашња гимназијалка Гордана Ражнатовић свједочи ко је све учествовао у прављењу првог диско- клуба у регији у који су возом „ћиром“ долазили и млади из сусједних градова Горажда, Рогатице и Рудог.

„ Први диско-клуб су „држали“ гимназијалци Хамид Беширевић, Бране Јевтић, Рајко Кусмук, Мићо Максимовић, а касније Бране, Пићо, Зока, а диск-џокеј је био Фарук Фазлић, „ додаје Гордана Ражнатовић Кусмук.

Музика у диско-клубовима тада се слушала са најмодернијих ЕИ Ниш грамофона као и чувених „Искриних“ и „РИЗ“ –ових произвођача звука.

Први диско-клуб у Југославији

У историји музике на бившим југословенским просторима забиљежено је да је први диско-клуб основало Друштво пријатеља забавне музике у Ријеци 1957. године. Тај клуб је окупљао младе склоне року и савременим музичким тенденцијама и „плеса са плоча“ укунит је 1964. године.

Оде он

Година 1981. Горажде. Град су преплавиле плакате на којима је латиницом писало „ОДЕОН“, Дом културе, 20 часова.

Замјеник командира милиције у Горажду „истражује“ сумљиви текст плакате и командиру ујутро подноси писмени извјештај. „У подруму Дома културе пронађено стотину плаката са натписом „Оде ОН“, што асоцира на смрт друга Тита. Потребна даља истрага“.

Ријеч је било о најави почетка рада диско-клуба „ОДЕОН“ који је основао Горан Нерић.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!