ПРВА НАГРАДА ЗА ПРИЧУ `ДВА НОЖА ЗА ЧЕТИРИ КОЛАЧА`


ВИШЕГРАД – Прву награду за кратку причу  на тему `Крсна слава у мом завичају` на конкурсу Српског соколског друштва `Соко`добио је Лазар Вучићевић из Обреновца за литерарно остварење `Два ножа за четири колача`, друго мјесто припало је Бранку Пјевићу из Источног Сарајева а треће Велибору Величковићу из Сјенице.

Награде су озваничене на крсној слави `Сокола` Свети Василије Осрошки` у манастиру Светог Николе у Добрунској Ријеци.

Крсна слава Сокола Свети Василије  Острошки

Првонаграђени Вучићевић, чији су преци у околину Обреновца одселили из Вардишта педесетих година прошлог вијека, каже да је просто морао да забиљежи како се прва крсна слава славила у у новом завичају и које су све обичаје донијели везано за прославу крсног имена.

`Емотивно сам родбински везан за ове крајеве око Вишеграда, осјећао сам да морам забиљежити долазак моје породице на терен Посавине , Тамнаве и Колубаре`, додао је Вучићевић.

Посебан дирљив дио приче је кад досељеници из Вардишта долазе у село код Обреновца и славе Ивандан у новој средини. Са собом су из родног краја донијели само дрвени сандук са гардеробом и врата од једне колибе која су им  послужила  као славски сто. Служена је буклија и на крају запјеване пјесме са златиборском кајдом непознате старосједиоцима. Комшије су се прво снебивале да ли и они да прате  ове непознате мелодије  а на крају им је језик одријешла препеченица из Вардишта   пјесма се  заједнички пјевала.

Лазар Вучићевић и Архимандрит Јован Гардовић

Крсна слава `Сокола` на којој су славски колач резали архимандрит Јован Гардовић и предсједник соколаша Славко Хелета била је прилика да се додјеле признања  и најбољим члановима неколико секција ове организације.

Захвалнице су уручене плановима управе, тренерима и играчима Бамби Сокола и то Бојану Грачанину, Анђелку Шушњару, Немањи Марковићу, Алекси Шушњару, Милошу Батинићу и Димитрију Ковачевићу.

Захвалницу је за рад Издавачке секције примио сарадник Мирослав Радуловић.

Признања су добиле и чланице `Соколове` Секције кућне радиности Драгана Лучић и Госпава Милутиновић.

За рад Грађевинске секције захвалницу је добио Горан Лучић.

Награђени 

Уручене су зхвалнице и чалановима Драмске секције Анастасији Јевтић, Николини Топић  и Бојани Подгорици.

Одато је признање и проти Милосаву Видаковићу  и општини Вишеград.

`Рад Српског соколског друштва `Соко` обновљен је при манастиру Добрун прије 18 година  и данас окупља око 250 чланова. Најбројнија је спортска фудбалска  секција најмлађих Бамби Соко са око 150 чланова који се  такмиче у свим узрастима у четири регионалне лиге`, рекао је предсједник `Сокола` Славко Хелета.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!