ПРАСТОС ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ УПОКОЈЕЊА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА


ВИШЕГРАД -У манастиру Успенија Пресвете Богородице у Добруну код Вишеграду данас је служена света архијерејска литургија  и одржан парастос поводом годишњице упокојења  митрополита дабробосанског Николаја.

Његово високопреосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски и администратор митрополије дабробосанске Григорије служио је свету литургију у оквиру које је у чин ђакона рукоположен Василије Пајевић.

????????????????????????????????????

Након упокојене литургије за митрополита Николаја, на парастосу, епископ Григорије је истакао значај његовог духовног, просвјетног и неимарског рада  у вођењу митрополије и то у најтежим, па и ратним условима за српски народ и српску православну цркву у Републици Српској.

„Потсјетили смо се данас на митроплита Николаја док је био међУ нама а сад је у царству  Аврама, Јакова  и свих предака наших, „ рекао  је епископ Григорије.

Он је навео да се у тајни хришћанске смрти , коју Бог додјељује својом бесмртношћу, догађа се да се правда претвара у милост па тако се и прелази из смрти у  бесмртни живот.

????????????????????????????????????

„Тако некако смрт нема више моћ, она је губи а правда бива умивена милошћу и живот поново добија бесмртну моћ“, додао је епископ Григорије.

Григорије је поручио  да је веома важно кад смо на гробовима и кад се сјећамо својих преминулих да знамо да су прошли смрт али су доживјели правду и милост.

????????????????????????????????????

Митрополит дабробосански Николај Мрђа преминуо је у 88. години у фочанској болници 27. октобра прошле године.

Он је био 60. митрополит на трону дабробосанске митрополије.

 

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!