ПРАЗНИК ИЗВОРНЕ ПЈЕСМЕ У НОВОМ ГОРАЖДУ


НОВО ГОРАЖДЕ – Побједник 15. Сабора народног пјевања у Срба одржаног на Тројчиндан у Новом Горажду на нивоу Републике Српске је мушка пјевачка група „Романија“ из Мокрог, док је у женској конкуренцији најбоља била група из Војковића.

Најбоља мушка пјевачка група по оцјени жирија из Србије била је „Рибница“ из Краљева, а женска „Српска шајкача“ из Лучана.

Из Црне Горе побједу у натпјевавању у мушкој конкуренцији одњела је група „Потковач“ из Пљеваља.

Награду у категорији младих група у женској конкуренцији добила је пјевачка група „Просвјета“ из Рудог а у мушкој „Млади Боричани“ из Рогатице.

Група Свети Ђорђе

Специјалну награду жирија за свеукупни утисак добио је Момчило Јовановић из Бајине Баште, а најбољи солиста је Драгомир Чекаровић из Лучана.

По оцјени жирија, најбољи сценски наступ у мушком натпјевавању имала је пјевачка група из Фоче „Плави невен“, а у женској „Варешки завичај“ из Бијељине.

Посебно признање за изворно пјевање, жири је додијелио мушкој пјевачкој групи „Раде Јамина“ из Горажда и женској групи „Сретење“ из Рогатице.

Здравичар Драгољуб Стојановић 

Члан групе „Свети Ђорђе“ из Новог Горажда Мишо Комленовић је рекао да њихова група има годишње око 40 наступа по Републици Српској, Србији и Црној Гори и да учествују на скоро свим пјевачким манифестацијама.

„Пјевање у двоје је веома тешко. То не може свако пјевати. Потребно је јако грло да се изнесу тонови“ , објаснио је Небојша Бандука из Братунца који је добио награди за ову врсту пјевања.

Фрулаш Драган Нићифоровић из Рашке истакао је да фрулу свира од малих ногу и објаснио да се овај инструмент прво правио од дрвета зове и шљиве, а касније и од дуда.

Сабор у Новом Горажду 

          „ Ово је веома значајна манифестација за очување индентитета нашег народа и културне традиције. Наша општина је прва организовала овакву врсту Сабора коју су касније преузели и други градови“, рекла је начелник општине Ново Горажде Мила Петковић.

Организатор овог дружења пјевања народних изворних пјесама била је општина Ново Горажде и СКПД „ Просвјета „ из овог града на коме је учешће узело преко двјесто учесника распоређених у 71 пјевачку групу.

М. СИМАНИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!