ПОШУМЉАВАЊЕ САДНИЦОМ ПАНЧИЋЕВЕ ОМОРИКЕ


ВИШЕГРАД – Радници Шумског газдинства „Панос“ из Вишеграда на литицама у кањону ријеке Рзава између Вардишта и Добруна почели су садњу садница ендемског дрвета Панчићеве оморике.

Под садницом овог племенените четинарске врсте наћи ће се ускоро два хектара раније припремљеног земљишта.

Пошумљавање садницама Панчићеве оморике 

„Ово је по први пут на овим просторима  да се покушава промијенти станиште Панчићеве оморике које се налази на подручју вишеградске општине на Великом Стоцу и Гостиљу. Садимо пет хиљада садница Панчићеве оморике на овој огледној  плохи која је слична западним падинама Стоца и која ће се временом пратити  надајући се да ће овдје успјети“, каже радник ШГ „Панос“ Славиша Масал.

У овом послу је ангажаована радна снага предузећа без сезонаца који се обично узимају кад је у питању пошумавање.

Панчићева оморика је драгуљ шумских пространстава и расте у прородном станишту само на неколико локације у Србији и БиХ. Открио ју је природњак Јосип Панчић  у селу Заовинама у Србији, на обронцима Великог Стоца 1875.године.

Сјеме Панчићеве оморике из природног станишта  је веома цијењено у  расадничкој производњи  а  шишарке са њим крајем новембра некад су брали храбри и вјешти берачи .

„ Њена стабла расту на литицама на скоро неприступачном терену а могу  да достигну висину и до 30 метара. Шишарке се налазе при самом врху стабла. Берачи су се само са ужетом и џаком пели на клице стабла, обрали шишарке а да не би дангубили и силазили онда су специјалном дрвеном куком  хватали  следећу оморику и у ваздуху прелазили на њу. Дешавало се да се спретни берачи   попењу на једну а сиђу на петнаестој оморици“, испричао је шумар Мирослав Баранац.

Он каже да се данас шишарка бере уз помоћ шведских љестава и да нема више оних старих берача.

Стручњаци очекују да ће се саднице на овом простору, како кажу, примити а кад порасту ова планинска љепотица  ће бити украс кањона Рзава а биће  видљива и са магистрале Вардиште – Добрун.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!