ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДЈЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ


ВИШЕГРАД – Дјечија права су израз  признања међународне заједнице о постојању посебних потреба дјеце

Дјеца по међународној конвенцији имају право на живот, да живе са родитељима , да се играју, образују и имају своје мишљење, рекли су активисти Општинске организације Црвеног крста дјеци са сметњама у развоју  у Основној школи `Вук Караџић` у Вишеграду.

Поклони 

Ученица Јована Мутлак, члан Подмлатка Црвеног крста у Вишеграду је након подјеле поклона дјеци ометеној у развоју  у посебном школском одјељењу рекла да су поводом Дјечје недеље жељели да обрадују своје другаре  .

`Без обзира да ли је дјечја недеља у питању или није треба да прихватамо овакву дјецу, да их волимо и штитимо сваки дан, ` додала је Јована Мутлак.

Секретар Црвеног крста у Вишеграду Душко Самарџић је подсјетио да се овакве акције одржавају у сарадњи са наставним особљем школе.

`Ученици се овом приликом сваке године упознају са Конвенцијом о правима дјетета а наши млади волонтери ће поред овог у граду лијепити плакате и дијелити летке на којима су права и обавезе дјеце , `нагласио је Самарџић.

Он је навео да ће се на тај начин дати допринос одрастању дјеце а да им притом треба помоћи да постану корисни чланови наше заједнице.

Учионица 

Одјељење дјеце са сметњама у развоју у овој школи основано је 1998.године .

Кабинет у коме ученици бораве  и уче  је прилагођен њиховим потребама а наставни програм њиховим  могућностима.

`Након оснивања у специјално одјељење је био укључен знатно већи број ученика. У последње вријеме се заговара укључивање дјеце која могу да прате наставу са осталим ученицима у наставни процес. Можда и због тога је мање ученика у специјалном одјељењу тако да ове школске године имамо  пет ђака са којима раде стручни, едуковни наставници  и професори разредне наставе, ` рекла је педагог школе Мира Стојановић.

Дјечја недеља се обиљежава од 1. до 10. октобра.

Права дјетета су  утврђена Међународном конвенцијом о правима дјетета  коју је усвојила Генерална скупштина Уједнињених нација  1989. године.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!