ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ТАСИЈИНОГ КОНАКА


 

ВИШЕГРАД- У селу Бијела код Вишеграда почеле су припреме за изградњу Тасијиног конака који ће се налазити у порти храма Христа Спаситеља, цркве брвнаре коју је изградило Братство фамилије Тасић.TASIJIH KONAK

Конак ће се лоцирати између цркве брвнаре и дрвене настрешице гдје се сваке године крајем августа одржавају Сабори фамилије Тасић и осталих фамилија које су живјеле или живе у селу Бијела.

Према идејном пројекту конак ће се састојати од подрума и спрата, димензије ће му бити десет  пута пет метара а градиће се од камена и дрвета.

Планирано је да се у конак смјести парохијски дом и музеј Тасића у коме ће поред етнолошких предмета из овог и сусједних села бити и фотографије свих Тасића и осталих фамилија из села  погинулих у ратовима од балканских преко Првог и Другог као  и ораџбинског рата.

Посебан простор биће остављен за исписивање имена свих добротвора изградње цркве брвнаре од оних који су поклонили своје куће да би се њихова брвна уградила у зидове храма до, доброчинитеља црквеног звона, грађевинског материјала, икона и црквених реликвија, новчаних прилога и свега што је  „ од душе дато“.

Темељи храма биће изграђени до одржавања Осмог сабора Тасића, који ће, како је Старјешинство братства одлучило,  бити 27.августа ове године када је и крсна слава светиње.

Предвиђено је да се тог дана и освјештају темељи конака  и озваничи његова градња.

 

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!