ПОЧЕЛА 41. “ВИШЕГРАДСКА СТАЗА”


ВИШЕГРАД – ” На почетку свих стаза и путева у основи саме мисли о њима стоји оштро и неизбрисиво  урезана стаза којом сам први пут слободно проходао. То је било у Вишеграду…”

Под овим мотом  из есеја Иве Андрића “Стазе” већ 41 годину почиње у Вишеграду манифестација посвећена имену и дјелу јединог српског  нобеловца.

Рециталом код Ћуприје на Дрини, који су извели ученици средње школе,  и полагањем цвијећа на Спомен-обиљежје Иви Андрићу код старог моста, пред  спомеником  писцу у комплексу Андрићграда и споменику Браниоцима РС, данас су почели програми  овогодишње  Стазе.

Цвијеће испред спомен-обиљежја Иви Андрићу 

Ученици  средње школе, која носи име славног књижевника, су извели рецитал у коме су говорили о ликовима из романа и приповједака пишчевих  везаних за Вишеград.

Свјесни смо величине и љепоте Андрићевог дјела зато се сваке године окупљамо на истом мјесту  гдје дјелимо највеће пишчеве мисли. Оно што нас спаја нека буде љепота моста и града , љепота живота и створеног свијета“, рекла је ученица Марија Ђурђевић.

Од свега што човек у животном нагону подиже и гради , ништа није у мојим очима боље и вредније од мостова , ” записао је Иво Андрић.

Испред Андрићевог споменика у Андрићграду 

Да у вијек има наде да ће се срушено поправити, као што је то у историји бивало са Ћупријом на Дрини,  и да ће ницати нови градитељи, говорио Алихоџа,  јунак из романа “На Дрини ћуприја” .

Све може бити али једно не може . Не може бити да ће једном и заувијек нестати великих и умних а душевних људи који ће за божију љубав подизати велике а трајне грађевине  да би свијет учинили љепшим а људи у њему живјели лакше и боље. Када би њих нестало то би значило да ће божија љубав увенути и заувијек  нестати са овог свијета . А то, то не може бити, ” прочитала је ученица Анастасија Пухалац размишљање Андрићевог јунака.

Професорица Дијана Инђић Милошевић , која је припремила рецитал, истакла је да је ове године у овај програм уведено још Андрићевих ликова из романа “На Дрини ћуприја”.

Костимирали смо и оживјели и ликове Николе Пецикозе, затим газде Павла Ранковића и учитељице Зорке а ту су били и неки од јунака из протеклих година, ” рекла је Инђићева

Рецитатори 

Манифестација “Вишеградска стаза” наставиће се данас сусретима библиотекара РС и свечаном академијом, а у наредна три  дана  одржаће се књижевне вечери, промоције књига, изложба слика и музички програм.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!