ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА


ВИШЕГРАД – У Дому здравља у Вишеграду данас је почела вакцинација грађана против сезонског јесењег и прољећног грипа . Ова здравствена установа је стотину вакцина набавила уз посредство Института за јавно здравство.

Здравствени радници кажу да ове вакцине нису за продају и дају се само одређеним категоријама пацијената.

„ А то су пацијенти на хемодијализи, они који болују од дијабетиса инзулин зависни, болесници који су имали хируршке  интервенције, урађене ендо- протезе и бајпасе и слично ,  дјеца обољела од реуматских болести и други“; каже љекар Горан Лончаревић.

Према савјетима љекара вакцинација би требало да се обави до краја октобра или у новембру ове године.

Лончаревић појашњава да вакцине могу примити грађани који не болују од акутних болести, они који нису под темпаратуром,  као и болесници који немају погоршања својих болести  једном ријечју морају бити у стабилном здравственом стању.

Овдје се сматра да је број од стотину вакцина довољан за пацијенте који их не плаћају . Они који желе вакцинацију вакцине могу да купе у апотекама а да се вакцинишу у Епидемиолошкој служби Дома здравља.

Медицинска сестра Ранка Мишковић из ове службе  каже да су данас дошли први пацијени и укупно их је било девет.

То су углавном пацијенти који болују од шећерне болести и са уграђеним бајпасом, сви који подлијежу режиму  вакцинације“, додала је Мишковићева.

У вишеградским апотекама кажу да да вакцине против грипа нису добили али искуства из прошлих година су  да за њих влада мали интерес.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!