ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ИЗГРАДЊУ ПУТА ЗА РАФТЕРЕ КРОЗ КАЊОН РИЈЕКЕ ТАРЕ


ФОЧА- Начелник општине Фоча Радисав Машић и замјеник министра одбране БиХ за управљање ресурсима Борис Јеринић потписали су данас уговор о изградњи пута десном обалом Таре од полазишта за рафтере Хума до Брштеновице у дужини од 18 километара.
Као организатор извођача радова на овој веома важној путној саобраћајници појавиће се министарсво одбране БиХ које ће заједно са надлежним министарствима Републике Српске, општине Фоча и рафтерима пробити пут кроз веома тежак и скоро неприступачан терен кроз кањон ријеке Таре.UGOVOR FOCA PUT ZA RAFTERE
„ Обавезали смо се да овај пројекат и посао реализујемо за 35 дана тако да ће, ако услови дозволе, све бити завршено до почетка наредне туристичке сезоне, рекао је замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић.
Он је истакао да ће се на овај начин ријештити дугогодишњи проблем рафтера који су били оптерећени преласком државне границе према Црној Гори и великим таксама које су морали да плате да би дошли до мјеста за почетак рафтинга.
Начелник општине Фоча Радисав Машић је подсјетио да је ово изузетно важан дан за општину и рафтере јер је рафтинг туризам одавно постао туристички бренд овог краја .
„ Изградњом пута, трасом бившег караванског, уозибиљиће се туристичка понуда града а сав приход од рафтинга биће усмјерен управо на његов даљи развој и довођење што већег броја туриста из читавног свијета на ријеку Тару, „ рекао је Машић.
Машић је потврдио да је општина за овај пројекат у буџету обезбједила 200.000 КМ а да је укупна вриједност радова око 1,5 милиона КМ.
Потписивању уговора и скорој реализацији пројекта обрадовао и предсједник Удружења рафтера Фоче Мирослав Давидовић који је рекао да рафтери имају велике проблеме на црногорској граници , гдје морају плаћати таксе и губити вријеме на формалностима.
Речено је и да ће Црна Гора ускоро основати Национални парк „Пива“ у чији ће се улазак плаћати такса за боравак, чамац и сваког рафтера појединачно.
У Фочи је регистрован 21 привредни субјекат који се бави рафтингом.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!