ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА 123 СТУДЕНТСКЕ СТИПЕНДИЈЕ


РОГАТИЦА – Начелник општине Томислав Пухалац потписао је данас уговоре о стипендирању 123 студента са буџета општине Рогатица у току школске 2015/2016. године. Они ће из буџетске ставке финансијски „тешке“ 100.000 КМ примити десет мјесечних стипендија чији се износи крећу од 50 до 130 КМ, у зависности од тога колико су бодова добили према Правилнику о стипендирању студената. Број бодова се множи са вриједношћу -3- и тако се дође до износа сваке појединачне стипендије.studentske stipendije 2016 1_thumb_medium527_0
„Жеља нам је да помогнемо сваком студенту да заврши факултет, а сваком дипломанту да обезбиједимо да одради обавезни приправнички стаж. Тиме им шаљемо јасан сигнал да желимо да се они враћају у Рогатицу, да се запошљавају, да оснивају властите породице и да преузимају управљање овом општином и свиме што се на њеној територији налази. Неопходно је, постепено, подмлађивати све институције и јавна предузећа младим кадром“ река је начелник општине Томислав Пухалац.
„Све је урађено апсолутно транспарентно, од расписивања конкурса и упознавања потенцијалних корисника са његовим условима, до објављивања Правиника о стипендирању студената општине Рогатица гдје су они, фактички, и само могли да израчунају колико имају бодова. Чињеница да није било ни једне жалбе најбоље говори о томе колико је комисија радила озбиљно, непристрасно, правично и поштено и децидирано се придржавала прописа. Издвојена су озбиљна финансијска средства за стипендије, биће намјеснки утрошена, а искрено нас радује овако значајан број омладине која се одлучује за високо образовање“ река је Жељко Петковић, предједник Комисије за стипендирање студената.studentske stipendije 2016 3_thumb_medium527_0
Задовољство данашњим свечаним чином потписивања уговора о стипендирању нису крили ни студенти. Татјана Марјановић је студент 4. године Економског факултета и дијете је погинулог борца “Драго ми је да се може осјетити да и кроз процес стипендирања студената Оштина Рогатица даје одређене бенефиције појединцима из категорије којој и сама припадам. Лијеп је осјећај да нисмо заборављени. Користим прилику да се општини Рогатица и начелнику Томиславу Пухалцу захвалим у име свих 123 студента који су данас добили стипендије“ казала је Марјановићева.
Горана Сорак је студент завршне године Фолозофског факултета, Одсјека за психологију, али и успјешна играчица и тренер рогатичког Одбојкашког клуба. „Значи нам, наравно, ова стипендија. И нама и нашим родитељима она значи доста у финансијском смислу. Још више као награда за труд који улажемо у учење током студирања. Заиста је лијепо осјетити да се цијене и валоризују наши напори, а да просјек оцјена озбиљно утиче на висину стипендије. То је доказ да се исплатити трудити и радити а да је друштвена заједница спремна да нас награђује у складу са нашим уложеним трудом“ каже Горана. Одбојкашки клуб на чијем челу се налази Соркова тренутно је други у 2. лиги РС, а судећи по играма које показују младе одбојкашице њихове амбиције се овдје не заустављају.
И Дејан Бркић студент 1. године Технолошког факултета у Новом Саду рекао је да охрабрује чињеница да општина Рогатица финансисјки помаже своје студенте, а посебно јасан став да локална заједница жели да студенти стекну што више знања на студијама, а онда да се врате у Рогатицу и да стечено знање покажу и у пракси.
Студентске стипендије општина Рогатица годинама исплаћују уредно и на вријеме, без закашњења, што би се рекло „мјесец за мјесец“ и тако ће бити и у овој школској години.
З. ЈАНКОВИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!