ПОСЈЕТЕ И ПОКЛОНИ МАНАСТИРУ ДОБРУН


ВИШЕГРАД – Чланови Удружења потомака ратника од 1912. до 1920. године из Крагујевца  посјетили су данас  манастир Успенија Пресвете Богородице у Добруну и за манастрску библиотеку поклонили Завјет старих ратника који су написали  генерацијама које долазе.

`Ми потомци се понашамо по правилима овог завјета који нас савјетује да чувамо своју отаџбину за коју су они прољевали крв на ратиштима и да нема ништа светије од слободе, ` рекао је предсједник овог удружења Милан Вујичић .

Поклони 

Он је истакао да у завјету пише да никад и нигдје не трабе ићи без крста, да треба чувати православне светиње српске славе и обичаје.

`Наше удружење има и богату издавачу дјелатност па смо у књигама које смо издали прикупили и објавили дневнике и биљешке старих ратника и ону мање познату историјску грађу о Првом свјетском рату, `додао је Вујичић.

Игуман манастира добрунског Калистрат се захвалио, како је рекао, на драгом и вриједном поклону од браће из Србије који ће допринијети томе да се не заборави успомена на славне српске ратнике и њихове ратне побједе.

Манастир Добрун

Манастир Добрун у току љета посјетило је на хиљаде вјерника и туриста.

Посебне утиске на њих су оставиле  феске из времена градње манастирског здања 1373.године, Карађорђев конак и  у коме се налази Музеј Првог српског устанка и галерија слика Умјетничког братства манастира као и споменик вожду Карађорђу.

 

Р. ТАСИЋ 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!