ПОСЛЕДЊА КЛАПА ФИЛМА „НА МЛЕЧНОМ ПУТУ“; КУСТУРИЦА: Овај филм је мој политички тестамент


ВИШЕГРАД – АНДРИЋГРАД – Овај филм биће мој политички тестамент. Кад кажем политички тестамент, мислим на једно потпуно губљење илузије шта је био тај рат, потпуно губљење илузије и идеје о хуманитарном праву, као нечем што је наметнуто као идеја да се бомбардовањем прави мир што је најновији изум. И на једну кризу која је захватила западну цивилизацију и која се сада разрешава на Блиском истоку. Седам земаља су они опустошили, седам земаља оставили у рушевини. Тестамент у смислу моје теорије коју сам извукао из приче једног Руса да је западна демократија пропала заједно са пропашћу Совјетског Савеза. Јер, док је постојао Совјетски Савез, западне државе су унутар својих система морале да доказују да су демократске, а како је пао Совјетски Савез, како је пао берлински зид, пред њима није остало више ништа што су морали да испуњавају. То се видело најпре на бомбардовању Југославије и на флагрантном кршењу међународног права које је довело до овога у чему се свет данас налази!
Ово, ексклузивно за „Искру“ каже Емир Кустурица, који је данас у Андрићграду снимио последње кадрове свог новог филма „На млечном путу“. visegrad-film-na-mlecnom-putu-ekusturica_030316_Ras-foto-Milos-Cvetkovic-004
Његов одговор на наше питање, шта ће Запад, и шта ће Холивуд рећи на овакав предтекст његовог новог филма, био је кратак:
– Савршено ме баш брига шта ће рећи Холивуд!
После 50 недеља снимања, на локацијама од Херцеговине и Зеленгоре до Андрићграда, 5.000 статиста, 800 експлозија, последњи кадрови снимљени су јуче у Андрићграду, где је за потребе филма направљен центар једног херцеговачког села.
Када је после десетак понављања једне од последњих сцена, Кустурица рекао да је кадар добар, и да је задовољан и када су сви помислили да је сцена снимљена, славни режисер остао је доследан себи.

– Ово је било добро, а сада идемо да снимимо перфектан кадар.
– Имам скоро измонтиран филм. Има много оптичких трикова, још много, много рада, али, моја је вјера да можемо стићи за Кан, али, ако не стигнемо, чекамо сљедећу годину – каже Кустурица.
За свој нови филм каже да има узбудљиву лепоту, узбудљиву причу, један бајковити и један крајње реалистични ниво.
– Све што ми је преостало испод коже, и изван коже, све што сам имао, дао сам за овај филм. Ово је прича о моралу, прича о вјери и прича о увјерењу, што је данас заборављена категорија. Кад данас радиш тако нешто онда је потребно да не подлежеш самообмани и да за неки кадар који није добар кажеш да је добар, за неку сцену која није до краја разрађена да кажеш да је добра, да ћеш је поправити триковима, у монтажи музиком. Овде се нисам тиме бавио, овде нема таквих трикова. Утолико је овај филм исходиште скоро па једне каријере, не значи да је последњи, али је исходиште, и све што сам зарадио од филма и музике, отишло је тамо што је опет нови ниво – каже Кустурица.
Каже да разлике код њега, у временима када је снимао своје раније филмове и сада скоро и да нема, једино, додаје, сада је било мало више киселине, желудачне.. Енергија је, вели, остала иста.
– Ово ми је прва главна улога. Учио сам гледајући друге глумце, али и био сам окружен добрим глумцима у филму. Боба је перфектна глумица, Мики је непревазиђен. Моника је први пут у животу направила велику улогу, натуршчици више него добри, и све око мене је било добро – каже Кустурица.
ИСКРА Зоран ШАПОЊИЋ
Фото: М. Цветковић

Прочитајте и...

error: Content is protected !!