ПОРЕСКА БЛОКИРА РАЧУНЕ ДОМОВИМА ЗДРАВЉА


ВИШЕГРАД – Директори 14 домова здравља са подручја горњедринске, херцеговачке и сарајевско- романијске регије запитали су се , на данашњем састанку у Вишеграду, шта ће бити кад Пореска управа Републике Српске свима блокира жиро-рачуне због неплаћања догогодишњих дуговања  и репрограмираних обавеза.

Директор Дома здравља у Вишеграду Љубиша Шкипина  каже да Министарство здравља и социјалне заштите  и Фонд здравственог осигурања Републике  покушавају, да проблем дугова у здравственим установама пребаце на плећа локалних заједница.

„Дуговања Дома здравља Вишеград су по репрограму са каматама око 1,2 милиона КМ са роком враћања на пет година . Али поред тога створене су нове обавезе од 400.000 КМ па очекујемо сваки дан блокаду рачауна од Пореске управе“, додаје Шкипина.

Он истиче  да управо из министарства и фонда упорно за овакво стање окривљују руководства здравствених установа и општине али то је сасвим погрешна процјена.

У Дому здравља у Новом Горажду , руководство је успјело  по препоруци министарства и фонда да новом систематизацијом смањи број запослених са 23 на 11 али ни то много не помаже.

„ Нама и даље недостаје новца да  Дом здравља може да функционише  и нормално пружа предвиђени обим здравствене заштите. И поред додатних средстава Фонда здравственог осигурања и уговореног новца  треба  нам још око 50.000 КМ  да  измирујемо текуће обавезе  не рачунајући старе репрограмиране дугове и које су дошле на наплату“, каже Јелена Гавриловић директор ове установе.

Рачун је блокиран и Дому здравља у Новом Горажду и Калиновику.

Директор Дома здравља у Чајничу Драган Скоко каже да се овај проблем не може да ријеши скоро пет година и да су домови здравља у овим општинама препуштени скоро сами себи.

„ Ево најављена је блокада Дома здрравља у Чајничу и Вишеграду а многи клинички центри и болнице дугују милионе и ником ништа . Шта се дешава да ли у малим општинама живи народ, да ли људи треба да се лијече или да све ово затворимо. Вјерујте на овоме сигурно нећемо стати“, огорчен је Скоко.

Савјетник министра здравља и социјалне заштите Милојко Грујичић  каже да све здравствене установе морају од 1. априла ове године да измирују обавезе на основу доприноса и пореза.

„У министарству разматрамо неколико могућности изласка из ове ситуације а   једна је да то буде дугорочна отплата дугова и све ћемо учинити да омогућимо да се такво нешто и догоди“, додаје Грујичић.

Без обзира на обећања из министарства  директори домова здравља општина Ново Горажде, Рогатица, Хан Пијесак, Калиновик, па Трново, Источно Сарајево,Љубиње, Берковићи, Фоча као и Милићи, Шековићи, Власеница , Чајниче и Вишеград су незадовољни јер блокаде рачуна су већ актуелне  или најављене.

Р.ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!