ПОЛА ВИЈЕКА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У РУДОМ


Рудо – У септембру ове године Средњошколски центар у Рудом ће обиљежити пола вијека од оснивања и успјешног рада а припреме за овај догађај су увелико почеле.

За  свечану академију професори и ученици ће приредити разновстан програм у оквиру кога  ће бити промовисана и монографија ове установе коју раде садашњи и бивши професори Драган Папоњак и Предраг Остојић.

Љетопис средње школе у Рудом 

`Највећи дио грађе за монографију користимо из четири тома Љетописа школе а извор су  нам и матичне књиге из којих ћемо покупити спискове свих генерацција матураната ове школе. У монографији ће се наћи имена свих радника школе, просвјетара, затим изузетни резултати у раду секција и други успјеси ученика, ` рекао Папоњак.

Он објашњава да ће се поводом јубилеја одржати књижевно вече  афирмисаних писаца, бивших ђака, затим изложбе слика руђанских сликара некадашњих средњошколаца  а планиран  се и концерт ветерана фолклора.

Када је основана школске 1968/69. средња школа у Рудом, односно гимназија имала је два одјељења ученика  а 1974. формирана је и Школа ученика у привреди.

Највише ђака  од 700 до 800 било је у периоду од 1984. до 1988. године .

Данас наставу у Средњошколском центру Рудо похађа само 150 ученика.

Зграда Средњошколског центра у Рудом 

Бивши професор ове школе Предраг Остојић, историчар,  истиче да су средњошколци до оснивања гимназије у Рудом наставу похађали у установама у Прибоју и Вишеграду.

`Ученици су возарили `ћиром`, класом, до Вишеграда повратак је био тек увече у пола седам а да ђацима није било лако треба се присјетити да је и субота била тада радни дан, ` прича Остојић.

Кроз средњу школу у Рудом за пола вијека прошло је око 5.500 матураната.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!