ПОКРЕТНИ ЖБУН : ВОДЊИКА ЈЕ ЛИЈЕК ПРОТИВ МАМУРЛУКА


 

ВИШЕГРАД – Покретни жбун, Дрво које хода, Златиборац Боривоје Шишовић, жива легенда ове опјеване планине, сишао је са својих висова и долином ријеке Црни Рзав стигао у Вардиште да успут убере што више љековитог биља.

Замолисмо  га за разговор а он издеклемова десетерац из народне пјесме  „Биље бере по Мирочу вила, биље бере често се одзива“ и одазва се одмах да говори о мајци природи и лијечењу њеним даровима који расту на златиборским ливадама.

„Биље у вријеме кад му је вријеме берем ја Покретни жбун, моја жена Жбуница и дјеца Жбунићи“, поче на необичан начин наш разговор.

Исприча да су најљековитије траве из „црног камена“, којим је прекривен и Златибор и дио вишеградског краја, да у њему има доста минерала које биљке троше да би правиле етерична уља.

Боривоје Шишовић

„Царица биља, најцјењенија међу горштацима је травка која од мртва прави жива и кад у овим крајевима чељаде оболи од било које болести дају му чај од – иве“ , објашњава Шишовић показујући стручак ове биљке у његовом шеширу који је „ливада која хода“.

За златиборски чубар каже да је научно доказано да је  један од најкориснијих антисептика.

„ А мајчина душица је принцеза миомириса чији се чај, уз додатак меда, пије у току цијеле године и то по једна шоља на дан“, прецизира Покретни жбун.

Врсни познавалац трава има спремљене рецепте и кесице са око педесетак биљака и чајева које нуди гостима Златибора, који веле да нису ни били на овој планини ако њега нису срели.

У Вардиште, на већ чувену плажу Чаролију Шишовић је свом пријатељу Чеди Јовичићу, заљубљенику у вардиштанске зоре и вечерња медитирања на обали Црног Рзава, донио боцу водњике.

„Водњика је старински напитак, Пелагић је о њему хвалоспјеве имао,  је комбинација изворске воде и шумског воћа. У воду се ставља смрекова боба, дивљи шипурак, трњина, дивља крушка, плод дријењка па и глога и све то преври на темпаратури вишој од 15 степени“, показује Покретни жбун.

Кад воће преври ициједи се сок и употребљава у зимским мјесецима у борби  против  грознице, грипозних стања, , прехладе и дијареје.

„ Он је чудо за „мокру браћу“. Кад дође коса до камена, кад хоћеш Богу душу а он је неће, кад нема вајде избијати клин клином  водњика зсалађена медом производи муњевити растанак са – мамурлуком“, рецитује Шишовић.

Осим својих чајевима са комбинацијом више трава Покретни жбун препоручује у зимским мјесецима да се сваки дан пије чај од шипурка, за који каже, да има на десетине пута  више витамина Ц него лимун.

„Новија наука тврди да је најздравије пити воду гдје си рођен, користити чајеве од биљака из свог завичаја и конзумирати храну из свог краја. То је један од услова да човјек буде дуговјечан“, мудрује Шишовић.

Покретни жбун и Чедо Чаролија су омкрили на обали мирне ријеке . Умјесто чајева из велкикх чаша „ђуровача“ пили су вардишку препеченицу и мезетили рибу кркушу упецану у Рзаву. То је за оно да је здраво  све из родног краја.

 

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!