ПОДРШКА СВГ РУРАЛНОМ РАЗВОЈУ РЕГИЈЕ „ДРИНА-ТАРА“


РУДО – Стална радна група за рурални регионални развој СВГ, регион „Дрина-Тара“ у оквиру пројекта подршке  развоју пољопиривреде и села, као и приватног предузетништва,  пласирала је ове године значајна средства у 14 општина на тромеђи Србије, Црне Горе и БиХ, од којих  су Вишеград, Рудо, Братунац, Сребреница и Милићи из Републике Српске.

„ У овој години смо кроз мале грантове у овом региону  пласирали 130.000 еура с тим да су ти  пројекти били суфинансирани од стране апликаната па је укупна износ 200.00 евра“, рекао је координатор „Дрина-Тара“ региона Александар Дамјановић на састанку у Рудом.frt_1778

Поред овога СВГ је обезбједио и грантове подршке за неколико манифестација привредног карактера за које је издвојено 20.000 еура.

Један од пројеката односио се и на помоћ у развоју задругарства у региону. Ова средства искористила је Пољопривредна задруга „Увац Рудо“ из Увца.

„ Задруга је набавила аутоматску сушару за сушење шљиве пожегаче капацитета 1.000 килограма за 24 сата а у току је реализација набавке уређаја за пребирање и сортирање рода малине“, рекао је представник ове задруге Ненад Љубојевић.

Стална радна група за регионални рурални развој планира да у наредној години помогне и пружи пуну подршку одржавању Сајма пољопривреде у Рудом и „Пршутијаде“ на Мачкату на Златибору.frt_1775

Начелник одјељења за привреду општине Вишеград Ана Богдановић је потврдила да је делегције ове општине присуствовала састанку занитересованих страна СВГ у Рудом гдје су је интересовала искуства у формирању и раду Пољопривредне задруге у Увцу.

„ План је да и општина Вишеград формира сличну задругу и изгради хладњачу већег капацитета“, рекла је кратко Богдановићева.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!