ПОВЕЉА “БРВНО” НОВАКУ САВИЋУ


ВИШЕГРАД – СЕЛО БИЈЕЛА  – Новак Савић, директор и власник предузећа “Оморика” из Вишеграда добитник је овогодишње Повеље “Брвно” коју му је на деветом Сабору Тасића и осталих фамилија које су живјеле или живе у селу Бијела додјелило Старјешинство братства Тасић.

Повељу је Савићу уручио члан Старјешинства Братства Тасић и замјеник начелника општине Младенко Тасић који је истакао да је он један од заслужних појединаца који су несебично помагали завшетак цркве брвнаре посвећене Христу Спаситељу и Тасијиног конака у њеној порти.

Новак Савић и Младенко Тасић

“Савић је са нама од првог дана градње ове светиње да притекне у помоћ не жалећи свог труда, времена и новца”, нагласио је Младенко Тасић.

Захваљујући се на овом вриједном признању Савић је истакао да му је част пртимити повељу од једног братства које његује традицију својих предака.

” Овим примјером би требало да крену и остале породице у вишеградском крају  како би се њихови чланови  што више окупљали, подсјећали се својих коријена, враћали се свом селу и оживљавали га на овакав начин”, рекао је Савић.

 

Новак Савић

Повеља је комад лучевог дрвета од брвна уграђеног у зидове храма. Дизајнирао ју је академски сликар из Вишеграда Јеленко Јањић.

Старјешина Братста Радоје Тасић је у пригодној бесједи цитирао блаженопочившег митрополита Николаја који је на Трећем Сабору Тасића рекао да је лијепо што се фамилије окупљају  а још је љепше што то чине код православних цркава.

” Старјешинство братства Тасић је у времену између два сабора организовало излијевање плоче на згради Тасијиног конака, израду иконе Христа Спаситеља изнад улазних врата храма и зато се захваљујемо општини Вишеград, Хидроелектрани “Вишеград”,  Пилани Шлањо из Бијелог Брада  и предузећу “Оморика” на материјалној помоћи”, рекао је Тасић.

Сабораши 

Тасић је навео да су сви досадашњи сабори оправдали очекивања јер су постигли основне циљеве а то је окупљање фамилије, упознавање дјеце, уређење запуштених кућа и окућница и враћања живота скоро замрлом селу.

“На саборима афирмишемо све оно што су појединци из фамилије постигли и створили посебно писце књига. Једну или више књига написало је 11 аутора из породице Тасић”, додао је Тасић.

Радоје Тасић

Било је планирано да се на Сабору промовише књига упокојеног свештеника Обрада Тасића под насловом “Породични бисери” али је његов син Љубинко био спријечен обавезама да дође на саборовање.

На иницијативу члана Старјешинства братства Славише Тасића и ове године је организована хуманитарна акција међу саборашима  помоћи тешком инвалиду Владану Тасићу, сину Миломира.

“Саборовање није само окупљање, дружење, јело и пиће већ се на њему показује и хуманост браственика. Они су за Владана сакупили добровољни прилог од 700 КМ који је уручен његовом брату Бојану”, прецизирао је Славиша Тасић.

Славиша и Бојан Тасић

Свету литургију у хаму служило је, уз саслужење три свештеника,  армимандрит Јован Гардоовић

“Све пролази системи, партије, пороци,  остаје само црква која нас спасава и позива својим звоном да дођемо  на литургију . Многи кажу да као немају времена  јер имају преча посла”, истакао је у бесједи Гардовић и додао ” да кад се нешто деси касно је молити Бога за помоћ. Али Бог је милостив и  никог не кажњава јер Бог је љубав”, рекао је Гардовић.

Он је поручио Тасићима да чувају овај храм који је начињен од брвана кућа њихових отаца, дједова и прадједова  и да кад осјете потребу дају прилог за цркву јер то и  је Богу мило.

Након литија домаћин крсне славе храма  Нерукотвореног  лика Исуса Христа,  Милосав Тасић је са свештеницима ломио славски колач и припремио славску трпезу љубави

Он је дио славског  колача предао свом брату Драгану који се јавио да буде домаћин крсне славе идуће године.

Домаћин славе Милосав Тасић ломи славски колач

Сабору су као гости пристуствовали сви они који су помогли изградњу храма и конака као начелник општине Младен Ђуревић, директор предузећа “ХЕ на Дрини” Недељко Перишић, бивши начелник  Томислав Поповић  и многи други.

Цркву брвнару је посјетила и група умјетника,  учесника 24 ликовног саборовања у Вишеграду гдје их је  Старјешина братства Радоје Тасић упознао са начином њене градње, иконописцем  Ненадом Деспићем  као и плановима  за  завршетак градње Тасијиног конака.

Учесници ликовне колоније 

Вршилац дужности директора Градске галерије у Вишеграду Славко Тушевљак рекао је да су умјетници одушевљени црквом брвнаром, њеном архитектуром и околином.

Тања Ристић из Малог Зворника каже да је први улазак у храм обиљежава  нека чудна топлота и предивна атмосфера коју зраче дијелови старих  кућа Тасића.

” Пријатно сам изненађена начином градње цркве а посебно ми се допада амбијент у коме се она налази”, рекла је Ангелина Јањушић из Црне Горе.

Коло у Чадиној бари

Вриједну икону Пресвете Богородице, донешену из Хиландара, поклонио је цркви сликар Бранко Никитовић из Вишеграда.

 

В.В.

Прочитајте и...

error: Content is protected !!