ПЛАВИ ЈЕЗИК КОД ОВАЦА ЈОШ НИЈЕ ИСКОРИЈЕЊЕН


РОГАТИЦА – Од болести плавог језика код оваца у рогатичкој општини  у протекле три године угинуло је око 2.000 грла , потврдио је ветеринар Миланко Шево и додао да до данас није у потпуности искоријењен.

Плави језик код оваца задржао се још у селу Ковањ код Циглане  јер ту постоји локва која погодује размножавању комараца преносилаца ове заразне болести, „ додао је Шево.

Шево подсјећа да је болест плавог језика откривена на просторима Републике Српске  још 1994.године  када се била удомаћила  на говедима .

Здраве овце на пашњаку 

Истичући важност узгоја оваца за одржавање плодности земљишта Шево наводи да се сточари боре и са другим врстама болести у својим стадима.

„ Појавиле су се и неке нове болести које су донешене на ове просторе са донираним овцама . Једна од њих је вирусног типа која исцрпљује грло а преноси се путем млијека. Овце од ње оболијевају обично у трећој години живота, „ објашњава Шево.

Према његовим ријечима још једна болест у ове крајеве стигла је донацијама оваца, посебно послије рата.

„То је шепавост код оваца. Она је довезена из Румуније која је уласком у Европску унију требало да се ријеши око два милиона оваца . Те овце, заражене шепавошћу, продане су  дјелимично у Србију а одатле стигле и у Републику Српску , „истиче овај ветеринар.

Он објашњава да болест траје у једном предјелу до 12 година када почиње стагнирати ако се у мнеђувремену не појави њен нови тип.

„На пашњацима смо ргистровали и рак плућа код оваца који се манифестује , мршавошћу грла, губљењем тјелесне тежине и вуне . Рак напада плућа и овца се угуши због недостатка ваздуха, само падне на ливади, „ каже Шево.

Миланко Шево, ветеринар

И ова болест пренешена је из Србије гдје су постојали периоди када је од десет до 15 одсто оваца страдало од рака плућа.

Прије осам година на подручју општине Рогатица било је регистровано око 26.500 оваца да би их данас било око 18.000.  Више од 30 сточара има стада са стотину оваца.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!